Spannend verhaal simpel geschreven

Achter gesloten deuren – B.A. Paris – Vertaling: Ireen Niessen – Boekerij – 360 blz.

B.A. Paris is van Frans-Ierse komaf en groeide op in Engeland. Ze heeft ook een tijd in Nederland gewoond. Momenteel woont ze in Frankrijk, waar ze met haar man een talenschool heeft opgezet. Achter gesloten deuren is haar debuut, waarmee ze in één klap haar naam als thrillerschrijver heeft gevestigd.

Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. En waarom ze nooit op visite komt, ook al werkt ze niet. En waarom een slaapkamer van hun huis tralies voor het raam heeft.

Achter gesloten deuren is spannend boek, met een erg boeiend onderwerp. Grace wordt vastgehouden, en als ze dan al naar buiten mag, is ze verplicht om het masker van de gelukkige echtgenote op te zetten. Natuurlijk probeert ze af en toe te ontsnappen, maar Jack is haar altijd een stap voor. Daarbij is, wanneer ze niet doet wat hij zegt, haar gehandicapte zusje Millie de dupe. En Millie… Millie is echt een schat van een meid!

Het boek is erg makkelijk leesbaar. Zo nu en dan is het taalgebruik wel erg simpel, maar als je je daar niet aan stoort, kun je Achter gesloten deuren in één ruk uitlezen. Helaas zorgt het er ook voor dat boek hier en daar wat diepgang lijkt te missen. De hoofdstukken bestaan vooral uit het beschrijven van wat er gebeurt, en de personages zijn wat stereotype. Er is geen diepere tweede laag. Dit is het verhaal, en daar moet je het mee doen. Gelukkig is het verhaal zelf intrigerend genoeg om toch heel graag door te willen lezen.

Al met al is Achter gesloten deuren een boek om te lezen met je mond open van verbazing. Er had meer nog wel iets in gezeten als B.A. Paris de personages en gebeurtenissen meer had kunnen laten leven. Maar het een heel geschikt boek op een regenachtige zondag op de bank te lezen, onder je dekentje en met een grote kop thee in je hand.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!