Spannende en realistische jeugdthriller

Dark mind – Cis Meijer – De Fontein – 244 blz.

Het schoolfeest loopt volledig uit de hand: na een challenge met aartsrivale Claire vlucht Desi in paniek naar huis. De volgende dag wordt Claire dood gevonden in een weiland. Claires zus Jara is spoorloos.

Dark mind begint met een quote: ‘Karma is een bitch’ uit de tv-serie Riverdale, op de tweede pagina gevolgd door een oproep van de politie in de Amsterdamse krant het Parool. Als lezer ben je meteen in het verhaal beland en vraag je je af wat er gebeurd is. Geheimzinnigheid en spanning worden afgewisseld wanneer je even daarna geconfronteerd wordt met de angstaanjagende gedachten van een anonieme persoon. Over welk mooi meisje denkt hij zo verschrikkelijk?

Eén van de hoofdpersonen trekt je vervolgens aan je haren bij de les: ‘Op slechte momenten fantaseer ik erover hoe het zal zijn. Ik haal de trekker over. In één schot zijn alle problemen opgelost. Zo eenvoudig.’
Door de ogen van Desi maken we rustig kennis met de leerlingen uit de klas waarin zij zit. Met enkele rake pennenstreken worden de karakters van Claire, haar tweelingzus Jara (die Desi’s beste vriendin is), Thom en Desi in de verf gezet. Gedurende het verhaal zullen zeker de karakters van Desi en Thom nog verder ontwikkelen.

Elke keer dat de anonieme verteller aan het woord komt, wordt het verhaal dreigender. Wie is dat? En wat is er toch met Thom aan de hand? Hij blijkt een verborgen agenda te hebben en is met zaken bezig is die het daglicht niet kunnen verdragen. Waarom?

Het verhaal komt in een stroomversnelling wanneer Desi zich door haar vriendin Jara laat overhalen om toch naar het schoolfeest te gaan, hoewel ook Claire, (met wie ze het absoluut niet kan vinden en die haar treitert zodra ze kan), daar aanwezig zal zijn. Het feest zal in particulier huis worden gegeven, maar hun mentor Sev, zal erbij aanwezig zijn. Tenminste, dat is de bedoeling. Wat houdt Sev geheim? Wanneer Desi aankomt op de feestlocatie en alle drankflessen op tafel ziet staan wordt ze meteen door Claire uitgedaagd tot een challenge. Als ze de challenge wint, krijgt ze niet alleen een aanzienlijk geldbedrag, maar ook zal Claire haar voortaan met rust laten. En dan gaat het mis.

Wat volgt is een spannend en realistisch verhaal dat je maar moeilijk aan de kant kunt leggen. Cis Meijer heeft een prettige schrijfstijl, korte zinnen zonder opsmuk die zorgen dat je doorleest. Hoewel het verhaal rustig begint, weet de auteur tot op het eind de spanning erin te houden.
Jongeren vanaf een jaar of dertien zullen smullen van dit verhaal.

Mooi vormgegeven boek met eromheen een elastisch politielint met de tekst ‘Politie niet betreden’.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!