Spannende Zweedse trilogie met sterke rechtszaken

Stockholm Delete – Jens Lapidus – Vertaling: Jasper Popma en Clementine Luijten – A.W. Bruna – 468 blz.

Stockholm DeleteJens Lapidus (1974) is een zeer succesvolle strafrechtadvocaat. Hij verdedigde enkele van de meest beruchte misdadigers van Zweden. Hierdoor verwierf hij unieke kennis van het criminele circuit. Van zijn Stockholm-trilogie, die verschijnt in 20 landen, gingen er in Zweden alleen al anderhalf miljoen exemplaren over de toonbank. Stockholm Delete is het tweede boek in de trilogie.

Emelie: de pas benoemde advocaat op een glamoureus advocatenkantoor. Teddy: de ex-crimineel en fixer die probeert op het rechte pad te blijven, en die nu ingehuurd is als ‘speciale onderzoeker’ van de firma waar Emelie werkt. In een huis op Värmdö gaat een alarm af. Een bewaker komt eropaf en treft er geen gewone inbraak aan, maar een lichaam – er is iemand vermoord in het huis. Ondanks het feit dat haar werkgever het afkeurt, neemt Emelie – in het geniep – zaak aan.

Wie is het slachtoffer? En waarom leiden alle sporen naar Mats Emanuelsson, de man die Teddy ooit ontvoerde? Door Emelies onderzoek wordt Teddy gedwongen om de confrontatie aan te gaan met zijn verleden. Intussen maakt zijn opstandige neef Nikola dezelfde fouten die Teddy ooit maakte. En voor ze het weten raken ze alle drie verstrikt in een spel met wel heel hoge inzetten…

Ik kreeg dit boek toegestuurd door de uitgeverij zonder het eerste boek, Viproom, gelezen te hebben. Ik had daardoor bij het lezen van Stockholm Delete wel af en toe het gevoel iets van de achtergrondinformatie te missen. Dat is jammer. Als je na het lezen van deze recensie geïnteresseerd bent geraakt in dit boek, raad ik je wel aan op ook Viproom te lezen.

Het boek is wel goed. Lapidus is een goede schrijver, die de lezer bij de les weet te houden. Je neemt een kijkje in de onderwereld van Zweden, waar eerst Joegoslaven (zoals Teddy) en nu Syriërs met de scepter zwaaien. Alles is met elkaar vervlochten en zomaar uit het wereldje stappen is geen gemakkelijke opgave. Natuurlijk – zoals het een boek van een strafrechtadvocaat betaamt – vindt de grote ontknoping plaats in de rechtszaal. Niet met een geheel onverwacht einde, maar je ziet de personages bijna voor je neus breken.

Lapidus heeft ook erg zijn best gedaan om zich in te leven in zijn vrouwelijke hoofdrolspeler Emelie, met een uitgebreide nagellak-scène als gevolg. Emilie, Teddy en Nikola zijn alle drie op een totaal andere manier geportretteerd, met eigen gedachten en vooral hun eigen taalgebruik. dit heeft de auteur goed gedaan.

Lapidus weet waar hij het over heeft. Stockholm Delete komt erg overtuigend over. Het boek is realistisch, actueel en spannend. Er zitten een paar onverwachte wendingen in, al zijn andere dingen een beetje voorspelbaar. Maar het is toch duidelijk een rechtszaak-hoofdstukken die de kracht zijn van het boek.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!