Sprong in het diepe

Gewicht van water – Sarah Crossan – Kluitman – 234 blz.

gewicht van waterSarah Crossan is een schrijfster van Young Adult en kinderboeken. Ze is opgegroeid in Ierland en Engeland, heeft een tijdje in New York gewoond en is begonnen als lerares Engels.
Inmiddels heeft ze vier titels op haar naam.

Achterflap: Met niets dan een koffer en een oude waszak, komen de Poolse Kasienka en haar moeder aan in Engeland, op zoek naar Tata, Kasienka’s vader. Al snel blijkt dat hij zich niet zomaar laat vinden en dat het leven in Londen niet makkelijk is. Thuis verdrinkt haar moeder in haar eigen verdriet, en op school vindt Kasienka nauwelijks aansluiting bij de rest. Als er plotseling een leuke jongen opduikt die haar leert zwemmen, kiest ze langzaam maar zeker haar eigen weg.

Het verhaal bestaat uit meer dan 125 korte gedichten verdeeld over drie genummerde delen. De gedichten zelf zijn voorzien van een korte, goed passende titel. Het geheel wordt afgesloten met een epiloog en een dankwoord.

Met korte en duidelijke zinnen, zonder moeilijke woorden wordt er in weinig tekst heel veel gezegd. Het woord ‘gedichten’ klinkt snel wat zwaar, maar dat moet zeker niet afschrikken, omdat ze zeer toegankelijk zijn voor de jeugd en zich laten lezen als korte hoofdstukjes.
Onderwerpen zoals pesten, eenzaamheid, maar ook verliefdheid, een eerste kus, vriendschap en controle over jezelf krijgen door te laten zien wat je wel goed kan, het zit allemaal in dit boek. De kracht van Het gewicht van water is dat de schrijfster juist door weinig tekst te gebruiken zoveel kan zeggen en kan zorgen dat de hoofdfiguur je echt raakt.

Het verhaal is verschenen bij de uitgeverij in de “Klasse” serie en daar hoort het zeker thuis. Ik ben zeer benieuwd welke titels er nog meer zullen volgen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!