Sprong in het diepe

Gewicht van water – Sarah Crossan – Kluitman – 234 blz.

gewicht van waterSarah Crossan is een schrijfster van Young Adult en kinderboeken. Ze is opgegroeid in Ierland en Engeland, heeft een tijdje in New York gewoond en is begonnen als lerares Engels.
Inmiddels heeft ze vier titels op haar naam.

Achterflap: Met niets dan een koffer en een oude waszak, komen de Poolse Kasienka en haar moeder aan in Engeland, op zoek naar Tata, Kasienka’s vader. Al snel blijkt dat hij zich niet zomaar laat vinden en dat het leven in Londen niet makkelijk is. Thuis verdrinkt haar moeder in haar eigen verdriet, en op school vindt Kasienka nauwelijks aansluiting bij de rest. Als er plotseling een leuke jongen opduikt die haar leert zwemmen, kiest ze langzaam maar zeker haar eigen weg.

Het verhaal bestaat uit meer dan 125 korte gedichten verdeeld over drie genummerde delen. De gedichten zelf zijn voorzien van een korte, goed passende titel. Het geheel wordt afgesloten met een epiloog en een dankwoord.

Met korte en duidelijke zinnen, zonder moeilijke woorden wordt er in weinig tekst heel veel gezegd. Het woord ‘gedichten’ klinkt snel wat zwaar, maar dat moet zeker niet afschrikken, omdat ze zeer toegankelijk zijn voor de jeugd en zich laten lezen als korte hoofdstukjes.
Onderwerpen zoals pesten, eenzaamheid, maar ook verliefdheid, een eerste kus, vriendschap en controle over jezelf krijgen door te laten zien wat je wel goed kan, het zit allemaal in dit boek. De kracht van Het gewicht van water is dat de schrijfster juist door weinig tekst te gebruiken zoveel kan zeggen en kan zorgen dat de hoofdfiguur je echt raakt.

Het verhaal is verschenen bij de uitgeverij in de “Klasse” serie en daar hoort het zeker thuis. Ik ben zeer benieuwd welke titels er nog meer zullen volgen.

Conny Schelvis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!