Sprookjesachtige spanning

Jeremy Jago. Het geheim van de passage – Melissa Skaye – Uitgeverij Zilverspoor – 280 blz.

Jeremy JagoJeremy Jago heet hij. Nummer 36. En hij is geboren op 15-06-1998. Dat is het enige dat de leiding van het weeshuis weet over het 3-jarige jongetje, dat zomaar ineens op de stoep stond. Een heel gewoon jongetje, met als enige uitzondering dat hij een zesde vinger heeft aan zijn rechterhand.
Jeremy groeit vrij zorgeloos op in het weeshuis. Hij heeft vrienden, maar wordt ook gepest met die rare vinger, waar soms zelfs paarse stralen uitkomen. Hij heeft geen idee wat hij met die vinger moet. Of met die stralen. Hij weet wel dat hij bijzonder is. Anders dan de anderen.

Jeremy leeft een doorsnee leven, tot de wezen plotseling een ballonvaart aangeboden krijgen. En dan gaat het mis. De ballon komt in een vreemde storm terecht en Jeremy komt samen met zijn vrienden Semi en Cherry terecht op een eiland. Andere vrienden, die ook in de ballon zaten, zijn vooralsnog spoorloos.

Het eiland blijkt een plek, die Jeremy ergens wel herkent. Het blijkt dan ook dat dit eiland de plaats is waar hij vandaan komt. Ze worden liefdevol opgevangen door de bewoners en Jeremy leert zijn familiegeschiedenis kennen. De dood van zijn moeder, zijn verdwenen vader, de vreemde monsters die Borakken genoemd zijn. En dan is er nog Madison Zweers, die het vooral op Jeremy gemunt blijkt te hebben. Ze is kwaadaardig en zij is niet de enige. Nu wordt ook de functie van zijn zesde vinger duidelijk. Er is magie in het spel. En hij kan het ook! Maar is die vinger het enige speciale aan Jeremy? Jeremy en zijn vrienden komen stapje voor stapje dichter bij de waarheid. Wie is Madison? Is moeder Mary echt dood? Waar is vader Jerry?

Dit magische verhaal neemt je mee naar een eiland vol bijzondere bewoners en begroeiing. Melissa Skaye heeft de gave een vlot verhaal te schrijven, maar toch heel veel aandacht te besteden aan details. Ze weet vriendelijkheid feilloos over te laten gaan in serieuze spanning. Prettig uitgewerkte scènes, waardoor het boek zeker niet alleen geschikt is voor jeugdige lezers. Goed doordachte stukken, die later in het boek uitgelegd worden, zodat het allemaal helder is. Gezelligheid, vermengd met een portie spanning en zeker ook humor. Een prima boek om je goed in te verdiepen.
Deel 2 en 3 nemen de lezer vast weer mee naar het eiland Magistraal. Wat gaan Jeremy en zijn vrienden nog meer beleven. Ik ben er benieuwd naar!

Kirstin Rozema

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil JukiΔ‡, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!