Stefanie speelde bibliotheekje

Stefanie Schulte groeide op in Driebergen, samen met haar ouders en vijf jaar oudere broer, hond en poes (de dieren allebei vondelingetjes). Na haar vwo-diploma studeerde ze Psychologie en Communicatiewetenschap in Amsterdam en vond werk als onderzoeker en marketing strateeg. Tijdens haar eerste baan ontmoette ze haar man Henk en inmiddels wonen ze met hun twee zoons Antoni en Benjamin én American Stafford Willem en poes Mickey in Zuidoostbeemster. Na de geboorte van Benjamin stopte Stefanie met haar werk om zich even helemaal op de kinderen te richten en zich te beramen op een carrier switch. Gedreven door haar passie voor boeken en mensen leverde ze spontaan haar sollicitatie in bij boekhandel Het Leesteken en inmiddels is ze daar de bedrijfsleider. Lezen is uiteraard haar grote passie, maar in de vrije uurtjes schrijft Stefanie daarnaast ook een boek dat wordt uitgegeven door Querido.

Uit wat voor gezin kom je? Werd er veel (voor)gelezen?

Gelukkig hadden we altijd boeken in huis en bezochten we de bieb regelmatig. Er werd veel voorgelezen, waarbij voor mij vaak de sprookjesboeken moesten worden gepakt. Zodra ik zelf kon lezen ging er een nieuwe wereld voor me open en had ik altijd wel een boek(je) binnen handbereik. Ook mijn opa en oma’s werden door mij graag ingeschakeld als voorlezers. Ik had daar dan ook een stapeltje (sprookjes)boeken paraat liggen waar ze vol liefde regelmatig uit voorlazen. Mijn opa was de grootste lezer bij mij in de familie. Hij las elke week minimaal drie boeken die hij leende van de bibliotheek. Hij las heel veelzijdig en via hem kwam ik al op jonge leeftijd in aanraking met boeken over Taoïsme en Boeddhisme en psychologie (ik begon die boeken te lezen vanaf mijn twaalfde). Dat ik op mijn achttiende psychologie ging studeren kwam dan ook niet helemaal als een verassing voor mijn familie.

Wat waren je favoriete boeken op de basisschool?

In het eerste deel van de basisschool zat ik in mijn sprookjesboekenfase. Roodkapje was toch wel mijn favoriet. Later las ik graag de boeken van Thea Beckman en Jan Terlouw, die ik vaak van mijn broer leende. Ook Niels Holgersson was favoriet.

Was er een juf of meester die voorlas?

Eerlijk gezegd heb ik daar geen herinnering aan, alhoewel het ongetwijfeld wel heeft plaatsgevonden.

Wilde je als kind al in een boekwinkel gaan werken of wilde je iets heel anders worden?

Ik heb als kind nooit echt bewust gedacht dat ik in een boekhandel wilde gaan werken. Wel speelde ik altijd bibliotheekje als ik alleen thuis was. Ik pakte dan een hele stapel boeken uit de boekenkast en stempelde die dan voor de imaginaire klant en wenste hem of haar heel veel leesplezier toe. Mijn ouders vonden het feit dat ik echt met mijn pen een stempel zette in hun boeken wat minder grappig haha.

Hoe ging bij jou de overgang van kinderboeken naar boeken voor volwassenen? Waren er genoeg jeugdboeken die een overgang makkelijk maakten?

Mijn opa inspireerde mij op jonge leeftijd al volwassen non-fictie boek te lezen. Daarnaast had ik een oudere broer die ook graag las waardoor er voor mij altijd boeken voor een oudere doelgroep bereikbaar waren. De overgang is dan ook heel natuurlijk en vanzelf gegaan. Achteraf gezien had ik misschien wel wat langer willen blijven hangen in de kinderboekenfase: zo moet/wil ik nog altijd De geheime tuin van Frances Hodgson Bernett lezen.

Op de middelbare school kan de liefde voor lezen worden geboren of gebroken. Hoe ging dat bij jou? Was er een bevlogen leraar Nederlands of worstelde je je door de berg opdrachten heen?

Mijn leraar Nederlands gaf ons gelukkig veel ruimte en vrijheid om zelf de lijst samen te stellen. Hierdoor kon ik eigen gekke keuzes maken, waar ik dan wel zelf achter stond en helemaal voor ging. Ik wilde bijvoorbeeld Herman Brood als dichter behandelen; een niet heel voor de hand liggende keuze maar het mocht en ik heb daar veel plezier aan beleefd.

Je leest weleens dat een boek grote invloed op iemands leven heeft gehad. Is dat bij jou ook gebeurd?

De Tao van Poeh van Benjamin Hofs las ik op mijn twaalfde via mijn opa. Ik vond dat zo mooi, ondanks dat ik er toen niet alles uithaalde wat erin zit. Het is een boekje dat ik altijd bij me draag, net als De Teh van Knorretje. Daar las ik uit voor tijdens de begrafenis van mijn opa. En ik verkoop het vandaag de dag nog regelmatig aan klanten, dat is toch mooi?! Van de jeugdboeken vond ik De koning van Katoren denk ik het meest indrukwekkende boek.

Er is een grote ontlezing gaande onder jongeren boven de veertien jaar. Denk je dat die nog omkeerbaar is en probeer je daar in Het Leesteken ook iets aan te doen?

Ik zie het anders: ze lezen wel degelijk maar via andere kanalen. Maar toch zie ik dat de behoefte aan het fysieke boek er ook nog is en misschien zelfs weer gaat groeien. Wij hebben een actieve YA afdeling in de winkel en organiseren maandelijks leesclubs voor deze doelgroep. Je ziet dat zij graag het boek kopen en dan ook meteen het liefst de mooiste gebonden versie. Er bestaan hele ‘communities’ rondom personages uit YA boeken, dat is toch geweldig? En het is niet voor niets dat Gucci een boekenafdeling heeft geopend in Soho, NY en dat Marc Jacobs een boeken spin-off is begonnen met ‘Bookmarc’ (NY, LA en Tokyo). Ook in pop up winkel van Chanel in Amsterdam nemen boeken een prominente plaats in. Het fysieke boek blijft toch ook gewoon een van de mooiste uitvindingen ooit?

Wat voor acties onderneem je om je boekwinkel in de belangstelling te houden? Verkopen jullie alleen boeken of probeer je met andere dingen, zoals een koffiecorner klanten te binden?

Helaas hebben wij maar een kleine fysieke winkel en daardoor geen plek voor een koffiecorner. Wel hebben wij een leestafel waar we elke dag een pot versie koffiefilter en thee neerzetten en waar met name vaste klanten regelmatig gezellig even gaan zitten. Wij organiseren zeer regelmatig lezingen en leesclubs in de winkel en hebben nauwe contacten met belangrijke culturele partners en met scholen. Zo organiseren wij eens per maand met het theater de Purmaryn een Literaire Salon en samen met de bieb eens per jaar een Meester- en Juffen inspiratieavond en met z’n drieën organiseren wij tijdens de Kinderboekenweek altijd een groot Kinderboekenweekfeest. Ook hebben wij eens per kwartaal inspiratieavonden in de winkel met secties Nederlands van de scholen in Purmerend en ontvangen wij leerlingen van deze scholen in de winkel in het kader van Inspiratie Lezen voor de Lijst.

Kinderen vormen de groep lezers van later. Kinderboeken zijn 30% van de omzet, toch valt me op dat de kinderboekenafdeling bij veel winkels een beetje is weggestopt, vaak rommelig is en met te hoge planken voor de kinderen. Hoe is de kinderafdeling bij jullie?

Wij hebben onze kinderafdeling onlangs flink uitgebreid toen de kinderboekenwinkel Wolkewietje in Purmerend ermee stopte. De kinderboekenkasten hebben een leuk kleurtje, we hebben een plek waar kinderen lekker kunnen kleuren… wel is het zo dat we eigenlijk nog wel meer ruimte kunnen gebruiken voor de kinderboeken want het is een afdeling die flink groeit bij ons, gelukkig!

Wil je tenslotte je favoriete boeken noemen van peuterboeken tot volwassen boeken?

Het favoriete kleuterboek uit mijn jeugd is Het Grote Sprookjesboek van Grimm. Ik kon er geen genoeg van krijgen hieruit te worden voorgelezen en me te verliezen in de tot de verbeelding sprekende afbeeldingen.

Van de jeugdboeken zijn Koning van Katoren en Pjotr mijn favoriet. De manier waarop ik werd meegezogen het verhaal in, de verbeelding die werd opgeroepen, de spanning en emotie… ik kan het nog zo allemaal oproepen.

Waar ik tijdens het VWO erg van heb genoten is Uit de school geklapt van Harrie Jekkers en Koos Meinderts. De humor! Ik besprak dit boek in 5 vwo voor de klas en kreeg de hele klas onder de tafel van het lachen. Alleen hierom kreeg ik al een 8,5 denk ik haha.

Ik vind het zo lastig te zeggen wat mijn favoriete volwassen boeken zijn. Het is ook zo’n momentopname. Je kunt een boek echt op het verkeerde moment lezen bijvoorbeeld en het niets vinden terwijl je het een jaar later bijvoorbeeld fantastisch vindt, en andersom. De zevende functie van taal van Laurent Binet vind ik grandioos. Het onderwerp (semantiek, filosofie, de grote denkers) interesseert me en hoe hij dat vorm heeft gegeven in deze roman… ga het vooral lezen allemaal! Verder ligt Oorlog en vrede van Tolstoj altijd op mijn nachtkastje. Hoe allesomvattend kan een boek zijn… Het boek van Carl van Naja Marie Aidt heeft mij het meest geraakt. Tot slot ben ik erg enthousiast over een aantal jonge stemmen in de literatuur: Lisa Halliday, Ottessa Moshfegh, Sally Rooney en natuurlijk, Hanna Bervoets, Rinske Hillen, Roos van Rijswijk, Jente Jong en dan vergeet ik er nog een heleboel!

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!