Sterke roman met hoog SciFi gehalte

Het meisje met alle gaven – M.R. Carey – Vertaling: Mary Bresser – A.W. Bruna – 431 blz.

DrukwerkM.R. Carey is een gevestigd auteur van graphic novels. Hij schreef onder meer afleveringen van legendarische superheldenseries als X-Men en Fantastic Four. Zijn werk duikt regelmatig op in The New York Times Graphic Books Best Sellers list. Hij schreef ook enkele romans en een Hollywood-filmscript. Aan dit lijstje wordt binnenkort een nieuwe toppunt toegevoegd, want de filmopnames voor Het meisje met alle gaven starten in mei 2015: She who brings gifts. Het verhaal van Het meisje met alle gaven gaat over de 10-jarige Melanie, een bijzonder meisje.

“Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze wordt opgehaald en naar het klaslokaal wordt gebracht. Als ze aan de beurt is, houdt Sergeant haar onder schot terwijl twee van zijn mannen haar in de rolstoel vastgespen. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht.”

In Het meisje met alle gaven is Engeland besmet met een vreselijke schimmel. Mensen die worden geïnfecteerd veranderen in hongers: een soort zombies die alleen vlees eten. Zodra ze mensenvlees ruiken, barsten ze uit in een vreselijke eetwoede en zijn ze niet te stoppen. Eenmaal gebeten, verander je zelf ook in een honger. Langzaamaan veranderen steeds meer mensen in hersendode monsters, en de mensheid wordt steeds kleiner. Sergeant Parks, Juf Justineau, docter Caldwell en een aantal andere door de overheid aangewezen mensen zitten op een oude militaire basis voor speciaal wetenschappelijk onderzoek.

De 10-jarige Melanie is het onderwerp van onderzoek, een proefkonijn van dr. Caldwell. Zij, en haar klasgenoten, vallen onder de 0,01% van de hongerbevolking die nog kunnen nadenken en functioneren. Uiteraard gaat er volgens van alles mis, waardoor Melanie met een aantal anderen weg moet van de militaire basis en ze moeten maken dat ze weg komen. Geen tocht zonder gevaren. Onderweg zoeken de hoofdpersonen Melanie, Caldwell, Parks en Justineau naar de antwoorden op de volgende vragen: Hoe komt het dan Melanie en andere kinderen nog enigszins normaal kunnen functioneren? Hoe overleven ze de tocht naar hun bestemming Beacon? En hoe kunnen ze Engeland en daarna de wereld redden van de effecten van de vreselijke schimmel die als een razende om zich heen grijpt?

Dat schrijver Carey een achtergrond heeft in graphic novel is in Het meisje met alle gaven goed te zien. Carey heeft een beeldende manier van schrijven, waardoor je de gebeurtenissen echt voor je ziet. Ook houdt hij rekening met de korte aandachtspanne van de lezers van tegenwoordig door de korte, behapbare hoofdstukken. De prettige schrijfstijl en de snelheid waarmee het boek grotendeels verloopt, maakt Het meisje met alle gaven makkelijk leesbaar.

Het meisje met alle gaven is aangrijpend, meeslepend, spannend en heeft een goed plot. Het is geen boek om zomaar opzij te leggen. Ondanks dat een verhaal over zombies en een apocalyptische wereld niet voor iedereen is weggelegd, is het boek zeker een aanrader voor een brede doelgroep. Hoewel de achtergrond erg science fiction is, zet Carey overtuigende personages neer met een mooie persoonlijke ontwikkeling.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!