De sterren zaten er nog steeds niet naast!

Zodiak: Dolende Ster – Romina Russell – Vertaling: Saskia Peeters – 363 blz.

Dolende sterDolende Ster is het vervolg op Het Dertiende Huis (2015) en het tweede boek van Romina Russell. Het derde deel komt eind dit jaar in het Engels uit onder de titel Black Moon.

Rhoma Grace heeft haar vader verloren en is afgezet als hoedster van het huis Kreeft. Maar het nieuws heeft zich verspreid dat een explosieve terroristische groepering die vastbesloten is om het evenwicht in het sterrenstelsel omver te gooien, elk moment welk Huis dan ook kan aanvallen.

Als Ochus – de verbannen leider van het 13e Huis uit de Zodiaklegende, en verantwoordelijk voor de dood van Rhoma’s vader en van haar grote liefde Mathias – in een nachtmerrie aan Rho verschijnt met een cryptische boodschap, rest haar geen andere keus dan te vechten. Rho onderneemt een risicovolle reis langs de oude en nieuwe Huizen in het sterrenstel en komt er langzamerhand achter dat er nog veel onontdekt is; in de Zodiak, maar ook in haarzelf. Leef mee met Rho en zie hoe zij naar zichzelf moet leren luisteren en in zichzelf moet leren geloven om haar eigen toekomst en die van de hele Zodiak veilig te stellen.
Mening

Dolende Ster begint korte tijd na het punt waar Het Dertiende Huis is geëindigd. Rho is samen met haar vrienden en broer op één van de planeten van Steenbok en probeert haar gewone leven weer zo veel mogelijk op te pakken. Dit gaat helaas lastiger dan verwacht, wanneer een terroristische groep opkomt en aanslagen op verschillende plekken pleegt. Ze noemen zich de Marad en zijn uit op het verscheuren van de Zodiak en het zaaien van angst. Hier bovenop verschijnt Ochus weer in Rho’s gedachten met een verontrustende boodschap. Rho zal moeten proberen de dertiende hoeder te vertrouwen, om de Marad tegen te houden.

Ik was enorm enthousiast na het lezen van Het Dertiende Huis en kon dan ook niet wachten om te kunnen beginnen in Dolende Ster. Hoewel het boek absoluut vermakelijk en meeslepend was, ontbrak er toch iets in dit tweede deel van de serie. Ik zat constant te wachten op een grote twist of een hoogtepunt. Uiteraard gebeurde er een hoop en was spanning wel degelijk aanwezig, toch miste is net die ene climax waar het hele boek naartoe zou bouwen. Het punt wat als climax bedoeld was richting het eind van het boek, voelde vrij voorspelbaar aan en dit was jammer. Een iets tegenvallend tweede deel van een serie is geen onbekend fenomeen, dus ik kijk nu al uit naar het derde deel van de serie!

Toch was Dolende Ster zeker geen slecht of teleurstellend boek! Ik heb dit boek binnen een paar dagen uitgelezen en het wist mij toch erg mee te slepen. De wereld van de Zodiak wordt nog meer uitgediept dan in het eerste deel. Vooral over het verleden van de relaties tussen de huizen en over de vorige oorlog kom je meer te weten door het boek heen. Door zulke geschiedenis toe te voegen, gaat een wereld altijd echter aanvoelen en daar was ik zeer van onder de indruk.

Vooral Rho maakt in dit boek ontwikkelingen mee. Haar gevoelens voor Hysan beginnen eindelijk goed vorm te krijgen, totdat er iets tussenkomt wat voor een halt in hun relatie zorgt. Hysan kan deze druk niet goed aan en besluit te vertrekken naar zijn eigen sterrenstelsel, Weegschaal. Rho weet dit verdriet om te zetten in een drijfkracht om de Zodiak nog meer te verenigen. Door de aanslagen zijn er twee groepen ontstaan van sterrenstelsels die lijnrecht tegenover elkaar staan en Rho moet haar best doen om iedereen te laten geloven dat er slechts één vijand is, de Marad.

Ondanks het gebrek aan een climax, heb ik erg genoten van Dolende Ster. Ik hoop met heel mijn hart dat het derde deel van de serie niet al te lang op zich gaat laten wachten, zodat ik snel weer verder kan lezen over Rho en haar vrienden.

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!