Tess Gerritsen slaat andere weg in

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz.

Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is een medisch onderzoeker en via haar kon Gerritsen haar kennis die ze had opgedaan tijdens haar studie voor basisarts inzetten. Gerritsen begon met schrijven tijdens haar eerste zwangerschap en sindsdien heeft ze haar stethoscoop aan de wilgen gehangen. Ook in De Spionne komt haar medische kennis weer goed van pas.

Maggie Bird denkt dat ze rustig kan genieten van haar pensioen als spionne in het plaatsje Purity in de Amerikaanse staat Maine. Ze heeft een afgelegen boerderijtje gekocht waar ze kippen houdt. Haar buren zijn de gepensioneerde werktuigbouwkundige Luther Yount en zijn kleindochter Callie. Af en toe is er wat gedoe op haar erf, maar dat wordt veroorzaakt door een vos die op Maggies kippen loert.

Haar leven verandert drastisch als op een dag ene Bianca bij haar huis opduikt die vraagt of ze weet waar haar ex-collega Diana uithangt. Maggie heeft Diana al zestien jaar niet gezien en wil ook niets met haar te maken hebben. In het verleden heeft Diana Maggie veel leed bezorgd. Als een dag later het dode lichaam van Bianca op de oprit van Maggies boerderij wordt aangetroffen, is het gedaan met de rust. Maggie krijgt te maken met een politieonderzoek. De lokale korpschef Jo Thibodeau zet haar tanden in de zaak, die nog complexer wordt als Maggie op een morgen wordt beschoten vanuit het bos, terwijl ze haar kippen voert. Ze komt er ongedeerd vanaf, maar haar vrienden in het dorp, ook gepensioneerde CIA-mensen, gaan zich met de zaak bemoeien.

Samen met Maggie vormen ze de Martiniclub, die regelmatig bijeenkomt om te eten, te drinken en om boeken te bespreken, hoewel dat laatste er vaak bij inschiet. Ze vinden het raadzaam dat Maggie Purity verlaat en voorlopig ergens onderduikt. Intussen leren we, met hoofdstukken die teruggaan in de tijd, hoe Maggies leven als spionne is verlopen. Haar ontmoeting met, en liefde voor, de arts Danny Gallagher in Bangkok. Haar leven in diverse steden, zoals Istanboel waar ze te maken krijgt met de Russen in de zaak tegen het Tsjetsjeense verzet. Uiteindelijk voegt ze zich in London bij Danny Gallagher en wil ze stoppen met haar spionagewerk. Gallagher wordt de lijfarts van de rijke zakenman Phillip Hardwicke. Op dat punt duikt Diana op. Maggie wordt door Diana aangezet om Hardwicke te bespioneren. Hij wordt verdacht van diverse internationale misdaden en sinds Danny Gallagher zijn arts is geworden, komt ze vaak in de buurt van Hardwicke. Zij moet bewijsmateriaal verzamelen. Dat doet ze met veel tegenzin.

Als Maggie, in het kielzog van Hardwicke, samen met Danny naar Malta reist, ontspint zich de operatie Cyrano. Het gaat om de ontmaskering en arrestatie van een geheimzinnige agent die zelfs was doorgedrongen tot Downing Street 10 en die een bekende is van Hardwicke. Cyrano wordt ingerekend en Hardwicke wordt uitgeschakeld. Alles lijkt tot een eind te zijn gekomen, maar zestien jaar later worden zij en Diana alsnog in verband gebracht met die operatie en worden hun levens bedreigd.

Gerritsen kreeg het idee voor dit boek toen ze zelf verhuisde naar een stadje in Maine waar haar man huisarts werd. Daar kreeg hij nogal wat patiënten die gepensioneerde CIA-agenten bleken te zijn. Dan heb je nog geen verhaal en het heeft Gerritsen heel wat moeite gekost om alles kloppend te maken, blijkt uit een nawoord.

Uit bovenstaande samenvatting blijkt wel dat Gerritsen het zich behoorlijk moeilijk heeft gemaakt. Toch is het gelukt om een superspannende spionagethriller te schrijven, die ook nog eens een heel verrassend en bloedstollend slot heeft. Ik vermoed dat de dochter van Hardwicke, Bella, die de zaak heeft overgenomen van haar vader, in de toekomst nog veel problemen voor Maggie zal veroorzaken. Stof genoeg voor een volgend deel.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Kip op je kop – Jowi Schmitz – Illustrator: Jeska Verstegen – Querido – 119 blz. Jowi Schmitz is auteur van zowel jeugdboeken als voor volwassenen. Zij studeerde Culturele studies en is naast auteur ook theaterrecensent. Zij heeft voor haar werk onder andere de...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
SALOMON – Jacqueline Zirkzee – Nobel Boeken – 240 blz. Volgens de uitgever  is SALOMON een dystopisch verhaal over de wereld ná de Toeslagenaffaire, speculatieve fictie met thrillerelement. Wat mij betreft is het veel meer dan dat. De lezer duikt in het leven van...
Lees verder Categorie: Dystopie, Roman
| Reageer!
Wat ik allemaal zou kunnen zeggen – Tiny Fisscher & Katrin Laureijssens – Illustraties: Eva Neirynck – Samsara – 68 blz. Achttien hoofdstukken staan er in dit boek. Te beginnen met het hoofdstuk ‘De vraag’ en eindigend met het hoofdstuk ‘Het antwoord’. De hoofdstukken...
Lees verder Categorie: Filosofie, Kinderboeken
| Reageer!