Thriller en levensverhaal

De berg – Lori Lansens – Vertaling: Marjet Schumacher – The House of Books – 352 blz.

De bergDe Canadese Lori Lansens was scenarioschrijfster voordat ze boeken begon te schrijven. Ze verhuisde met haar gezin van Toronto naar de voet van de Santa Monica Mountains bij Los Angeles. Daar in de wildernis wonen lynxen, ratelslangen, poema’s en coyotes. In De berg heeft ze die spannende omgeving verwerkt.

Thrillerschrijvers hebben sinds de komst van de mobiele telefoon een probleem als ze mensen willen laten verdwalen. In dit geval zijn het vier personen en als het in deze tijd speelde, waren ze snel opgespoord. Dus plaatst Lansens het verhaal in een tijd dat er nog geen mobiele telefoons waren.

Hoofdpersonage Wilfred Truly(Wolf voor vrienden) vertelt het verhaal als volwassen man aan zijn zoon Daniel die net achttien geworden is. Ten tijde van de dramatische gebeurtenis was Wolf zelf achttien. Op een herfstachtige dag gaat hij met de griezelige, lange kabelbaan naar Angel’s Peak, de top van de berg die uitkijkt over Palm Springs. Hij komt er drie vrouwen tegen die op zoek zijn naar het geheime meer. Hij helpt hen, maar door een reeks tegenslagen belanden ze op een plateau waar ze niet af kunnen komen. De ondertitel luidt: Vijf dagen, vier wandelaars, drie overlevenden. Dat geeft al iets van de plot weg. Wolf, de verteller leeft, dus een van de drie vrouwen zal de dood vinden op de berg.

Behalve dit thrillerachtige gedeelte van De berg, vertelt Lansens het levensverhaal van Wolf, die opgroeide met zijn vader Frankie, een alcoholistische drugsverslaafde die heel goed lag bij de vrouwen. De spannende gebeurtenissen op de berg met Wolf en de drie vrouwen, Nola, Bridget en Vonn, worden regelmatig onderbroken door Wolfs belevenissen met zijn vader en diens asociale familie – Amerikaanse Trailer Trash. Er is ook nog speciale aandacht voor Wolfs vriendschap met Byrd, een jongen die hij leerde kennen toen zijn hij met zijn vader hals over kop naar Californië vluchtte om aan schuldeisers te ontkomen. Byrd heeft een ongeluk gehad op de berg, dat wordt al snel duidelijk. Maar wat is er precies gebeurd? Waarom wordt Wolf zo gekweld dat hij zonder rugzak de berg opgaat en van plan is niet meer terug te keren?

Ook heeft de schrijfster zich goed verdiept in de flora en fauna van het gebied en namen van talloze planten en dieren komen voorbij. Uit bovenstaande is af te leiden dat Lansens veel in het boek heeft gestopt. Wellicht iets teveel van het goede. Hoewel het levensverhaal van Wolf boeiend wordt verteld, leidt dat toch wat af van het thrillergedeelte. Lansens haalt alles uit de kast om er een super spannend verhaal van te maken. De scènes op de berg zijn vaak bloedstollend en tot op het laatst blijft onduidelijk welke vrouw er zal sterven en hoe ze gered zullen worden. De berg bevat zeker alle elementen om er een heel spannende film van te maken.

Pieter Feller

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!