Thriller met alle klassieke elementen

Eeuwig donker – Tjeerd Langstraat – Jalapeño Books -304 blz.

Tjeerd Langstraat werkt als freelance journalist, schrijver en uitgever. Eeuwig Donker is zijn tweede thriller, wederom met rechercheur Jan Vos in de hoofdrol. Je hoeft Villa Gladiola niet gelezen te hebben voor je in Eeuwig donker gaat beginnen. Op een paar verwijzingen na, merk je praktisch niet dat er een eerder boek over Jan Vos is verschenen.

Rechercheur Jan Vos doet samen met zijn partner onderzoek naar de gruwelijke moord op twee jonge loverboys. Terwijl het onderzoek moeizaam vordert, maakt Carla, een van de meisjes die werd aangetroffen op de plaats delict, een opvallende transformatie door. Ze lijkt haar leven weer op te pakken na haar traumatische ervaringen en ziet de toekomst met haar jonge zoontje Alexander met vertrouwen tegemoet. Maar Carla blijkt meer te weten over de moorden op de twee jongens die haar jarenlang hebben uitgebuit. En waar is de mysterieuze Sofiya die samen met Carla vast werd gehouden en plotseling verdween?

Eeuwig donker is een echte thriller, Oosterhuis heeft alle klassieke elementen erin verwerkt. Een meelevende politieman, een onschuldig ietwat naief meisje met een heftig verleden, geheimen, goede en slechte moederfiguren en een giftige sadist om de boel wat pit te geven. En omdat het een Nederlandse thriller is, kan een overdadige portie seks natuurlijk ook niet ontbreken. Eeuwig donker is een thriller met een verhaal zoals dat hoort: spannend met een heftig plot.

Het boek bestaat uit vijf delen. Om en om kijken we mee in het leven van Jelena en de levens van Carla en Vos. De delen zijn van elkaar gescheiden, maar lopen toch prima in elkaar over.

Toch zijn er wel wat dingen waar je je als lezer aan kunt ergeren. Kleine dingen, zoals ‘de Oekraïne’ in plaats van gewoon ‘Oekraïne’, zoals het land heet. De Oekraïne is uit de Sovjettijd, toen Oekraïne nog een soort provincie was. Iemand van Russischtalige afkomst zal nooit ‘de Oekraïne’ zeggen, simpelweg omdat het Russisch geen lidwoorden heeft. Helaas zijn er ook grotere irritatiepunten. Zo laat de spelling wel eens te wensen over (‘zij’ in plaats van ‘zei’ kan echt niet), maar klinken de personages ook allemaal bijna hetzelfde. Hierdoor ontbreekt diepgang in de ontwikkeling van die personages. Dit is jammer. Als Langstraat Vos en Carla meer inhoud had gegeven, een beetje rauwer en een beetje realistischer had gemaakt, had ik Eeuwig donker waarschijnlijk een topboek gevonden. Want, zoals ik al zei, staat er een prima verhaal aan de basis. Er had meer ingezeten met onderwerpen als mensenhandel en de Russische maffia. Nu blijft het een beetje hangen in de middenmoot.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!