Thriller over goed en kwaad

De Duistering – Gerhard Hormann – Barnabas – 269 blz.

duisteringCovertekst: Een zwerver wordt geplaagd door angstaanjagende visoenen. Tegelijk heeft hij het vage gevoel dat hij niet altijd dakloos is geweest. Een priester in Maleisië is getuige van een bizar natuurverschijnsel. Kort daarop krijgt hij vanuit Nederland een onheilsbericht dat zijn leven voorgoed zal veranderen. Een jonge weduwnaar probeert het verlies van zijn vrouw te verwerken. Dan begint hij ’s nachts te dromen van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Samen binden ze de strijd aan met het kwaad. Al snel ontdekken ze dat er veel meer op het spel staat dan hun eigen leven.

Over de auteur:
Gerhard Hormann is politicoloog, journalist/auteur en songtekstschrijver. Hij debuteerde in 1996 met de thriller Sporen van angst. Inmiddels heeft hij veertien boeken op zijn naam staan, waaronder meerdere bestsellers, zoals Hypotheekvrij, Het Nieuwe Nietsdoen en De Omgekeerde Werkweek. Zijn vijftiende boek is in de maak. Met zijn eigen speciale kijk op de wereld rondom hypotheek, rust en vrijheid heeft Hormann al heel wat mensen aangezet tot het versneld aflossen van hun hypotheek. Regelmatig is hij te zien op tv en te horen op de radio.

Mijn mening:
De Duistering is het vijfde boek van hypotheekvrij-goeroe Gerhard Hormann. Het boek start met een mooie uitspraak van zijn vader, dominee G.H. Hormann, waarna de auteur in het voorwoord laat weten dat de uitspraak van zijn vader hem geïnspireerd heeft tot het schrijven van deze roman. Ook gunt hij de lezer in het voorwoord een kijkje in zijn jonge jaren. Zeker leuk om te lezen!

De gebeurtenis in de proloog is het begin van een reeks van voorvallen en wendingen in het leven van de hoofdpersonen die bestaan uit een priester, een zwerver, een wetenschapsman, een vertegenwoordiger en een jonge weduwnaar. Eén voor één worden de personages beschreven en hun karakters uitgediept. Langzaam maar zeker groeien we naar het punt waar de personages noodgedwongen elkaars pad kruisen. De beschreven personen knokken allemaal met hun eigen problemen en hun eigen crisis, waarbij de gebeurtenis uit de proloog hen dwingt om hun krachten te bundelen en het op te nemen tegen het kwaad. Bijzondere voorvallen en vreemde (natuur)verschijnselen volgen elkaar op en nemen je mee naar een bovennatuurlijk en spectaculair hoogtepunt waarin de hoofdpersonages o.a. de confrontatie met zichzelf aan moeten gaan.

Het verhaal is niet voorspelbaar, steekt prima in elkaar en blijft verrassen. Alles vloeit mooi in elkaar over en de heftige en spannend beschreven scènes zetten je op het randje van je stoel. Het korte, persoonlijke nawoord geeft nog wat extra stof tot nadenken mee.

Hilda Spruit

Andere recensies

Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning
| Reageer!