Tienerdrama met SciFi-achtergrond

De 100 – Kass Morgan – Vertaling Merel Leene – Blossom Books – 293 blz.

De 100Kass Morgan (1984) komt uit New York. Na haar studies Engels, geschiedenis en literatuur ging ze werking in de uitgeversbranche. In het begin deed ze de redactie voor andere schrijvers, later besloot Morgan zelf een boek te gaan schrijven. In 2013 kwam ze met De 100. Dit debuut was algauw een bestseller. De 100 is vertaald in onder andere het Frans, Nederlands, Spaans en Russisch. Ook heeft het boek gediend als de inspiratie voor de televisieserie De 100, die (nog) niet in Nederland op tv te zien is.

Door een nucleaire kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar Γ³f) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is… De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Na een angstaanjagende crash zetten de jongeren na honderden jaren de eerste stappen op de planeet die ze alleen vanuit de ruimte hebben gezien en kennen van oude verhalen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kan je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten, omdat ze een crimineel verleden hebben?

Het verhaal van De 100 wordt verteld vanuit vier verschillende perspectieven. De vier vertellers zijn allemaal op een andere manier met de experimentele reis naar de Aarde verbonden. Clarke is een gevangene die verplicht mee moet. Wells brengt zichzelf in de problemen, zodat hij mee kan om Clarke te beschermen. Glass is een gevangene die mee moet naar de Aarde, maar ze weet te ontsnappen. Bellamy zet alles op het spel om zijn zusje Octavia te beschermen.

Morgan heeft een goede balans gevonden tussen verhalen uit het heden en het verleden. Het verhaal van De 100 speelt zich af als de hoofdpersonen rond de 17 jaar zijn (behalve Bellamy, hij is 20). maar in vrijwel ieder hoofdstuk blikt de schrijver even terug op een gebeurtenis eerder. Op deze manier krijg je langzaam steeds meer zicht op de redenen waarom dingen gebeuren en waarom relaties zijn zoals ze zijn. Alles van het heden is door het verleden met elkaar verbonden.

Het verhaal zelf speelt zich af in een Science Fiction-achtergrond, maar eigenlijk is het vooral een tienerdrama. Morgan besteedt veel aandacht aan de liefdes- en vriendschapsrelaties onderling. Een onmogelijke liefde en een driehoeksverhouding vormen het belangrijkste deel van het boek, waardoor sommige andere dingen onderbelicht blijven en er minder spanning en fascinatie in het verhaal zit. Het boek zal hierdoor mogelijk een aantal Science Fiction-fans verliezen, maar een hoop tienerfans erbij krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boekenserie als Twilight, waar de hoofdrolspelers vampiers en weerwolven zijn, maar waar toch de liefde het belangrijkste onderwerp blijft. Dit past ook goed bij de schrijfstijl. De tekst is zowel qua verhaal als schrijfstijl geen literair hoogstandje dat is snel duidelijk, maar het leest daardoor wel lekker makkelijk.

Helaas voor de lezer, stopt het verhaal net wanneer het echt spannend wordt. Het is goed te zien dat De 100 een tweeluik is. De enorme cliffhanger vraagt om een snel vervolg. Het tweede boek is gelukkig al dit najaar te krijgen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Slimmer dan je denkt – Lotte Stegeman – Luitingh – Sijthoff – 144 blz. Het begin. Er was een tijd, niet lang geleden, dat niemand geloofde dat dieren ook emoties kunnen hebben of slim zijn. Een goed idee om hierover een boek te maken...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken, Non-fictie
| Reageer!
Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. β€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!