Tijdreizen door parallelle werelden
Lege Steden – Jasper Polane – Quasis – 285 blz.
Lege steden, is het eerste deel van de Fantasy thrillerserie De onzichtbare maalstroom. Het verhaal speelt zich af in twee identieke steden die Otrostaadt heten. Ze zijn gelegen in parallelle werelden: een Victoriaans aandoende stad, die in de gaten gehouden wordt door gedachtelezers van de inquisitie, en een moderne versie waar de bevolking de beschikking heeft over uitzonderlijke machines.
Wetenschapper Werner Boren wordt ontvoerd en van de ene wereld naar de andere wereld gebracht om daar mee te werken aan de geavanceerde machines, omdat daar de Werner Boren uit die wereld er niet meer is, hopen ze dat zijn dubbelganger zijn werk af kan maken. Heike Krim, een jonge vrouw die bij de inquisitie werkt, probeert Werner Boren op te sporen. Dan ontdekt Werner een derde mysterieuze versie van de stad, die niet zo verlaten is als hij lijkt…
Normaliter moet ik altijd even inkomen bij een fantasy boek, zeker als dit meer naar de science-fiction of steampunk neigt vanwege het taalgebruik, de aparte namen voor machines en dergelijke. Bij dit verhaal had ik dit echter niet. Je leest vlot door het verhaal en de vreemde woorden en namen vallen al snel op hun plaats. Er is ook gekozen voor een klein verschil tussen de lettertypes bij de verschillende werelden, wat ik zelf niet echt nodig vond, maar voor sommige lezers prettig zal zijn, zodat ze makkelijker meereizen in het verhaal.
De onzichtbare maalstroom wordt heel mooi omschreven in het boek als de bron van magische energie en toverkracht, een wervelende massa van kleuren die de hemel vulde als lichtgevende energiebronnen: prachtig maar ook onbegrijpelijk en angstaanjagend voor de hoofdfiguur Werner Boren. Het reizen tussen de parallelle werelden is mogelijk door deze maalstroom. Nu moet je niet denken dat het een boek is vol heksen en magie, want het is verre van zweverig. Naast het reizen tussen de werelden reizen sommige figuren in het boek ook door de gedachten van anderen en gaat een van de hoofdfiguren zelfs op bezoek in de verlaten stad in de gedachten van een ander om later te ontdekken dat die wel erg veel overeenkomsten heeft met een andere mysterieuze versie van de stad.
Het boek bevat ook thema’s als liefde, eenzaamheid, verdriet, vertrouwen en achterdocht. Doordat de inquisitie binnendringt in de gedachten van de mensen kunnen ze elkaar niet vertrouwen. Ook is het contrast tussen de verschillende werelden groot op de manier bijvoorbeeld hoe er tegen vrouwen aangekeken wordt die werken, de normen en waarden en omgangsvormen tussen man en vrouw.
Het boek is het eerste deel van een cyclus, maar heeft een mooi kloppend slot, dat zowel als een open einde kan worden gezien of als een mooi afgerond geheel. Dus goed zelfstandig te lezen. Naast de nodige spannende achtervolgingen is er ook de nodige humor in het verhaal verwerkt, waardoor het zich niet makkelijk in een hokje laat stoppen en waardoor het door een breed publiek zal worden gewaardeerd.
Conny Schelvis
2 thoughts on “Tijdreizen door parallelle werelden”