Tips tegen gevaarlijke stoffen

Tegengif – Elke Vanelderen – Uitgeverij Horizon – 238 blz.

TegengifReeds van in de moederschoot worden we blootgesteld aan honderden lichaamsvreemde stoffen en organismen die op een of andere manier ons lichaam binnendringen. Hiervan kunnen een aantal onze gezondheid bedreigen en dit variërend van een simpele allergie tot allerlei vormen van kanker.

Het boek van Elke Vanelderen heeft als doel de mensen te sensibiliseren voor de mogelijke gevaren van deze stoffen. Dit gebeurt op een zeer toegankelijke wijze. De auteur bespreekt een aantal gevaarlijke stoffen opgedeeld in zeven categorieën: voeding, kleding, huis en tuin, schoonmaakproducten, verzorgingsproducten, speelgoed en medicatie. In iedere categorie bespreekt ze een aantal thema’s.

Bij voeding bijvoorbeeld behandelt Vanelderen eerst de pesticiden en enkele parasieten en bacteriën die op groenten of fruit kunnen voorkomen. Vervolgens komen de zogenaamde E-nummers aan bod: goedgekeurde additieven die ervoor zorgen dat sommige eigenschappen van levensmiddelen (geur, kleur, smaak, structuur) bewaard blijven tot het moment van consumptie. De meeste stoffen zijn onschuldig maar bepaalde kunnen gevaar opleveren bij overmatige blootstelling. Na een kort stukje over de controles in België op de voeding wordt de focus gelegd op de verpakkingen van plastic. Heel interessant zijn de codes die gelden voor plastics. Deze zijn zeker niet altijd goed gekend bij het grote publiek. Vanelderen gaat verder met een bespreking van antiaanbakpannen en de mogelijke gevaarlijke stoffen die kunnen vrijkomen. Vervolgens richt ze haar aandacht op suiker en de mogelijke alternatieven waarna rood vlees en vetten aan bod komen. Een overzicht van logo’s en labels sluit het deel over voeding af. Vervolgens volgt nog een korte samenvatting van de belangrijkste punten die werden besproken.

Iedere bespreking van een categorie bevat een aantal kaderstukjes die op een roze achtergrond zijn afgedrukt waarin de auteur een aantal zaken verder duidt of specifieke aandachtspunten naar voren brengt. Na de bespreking van de genoemde categorieën komen nog enkele hoofdstukken aan bod waaronder milieuverontreiniging, een aantal tips voor aanstaande moeders, een lijst met gevaarlijke stoffen, een aantal weetjes en uiteindelijk een lijstje van tien ultieme tips. Achterin het boek is er nog een bronnenlijst.

Auteur Elke Vanelderen is een voormalige Belgische radio- en tv-presentatrice. Ze heeft een opleiding tot naturopaat en gezondheidstherapeute gevolgd maar een aantal vaststellingen vormden de concrete aanleiding tot het schrijven van het boek. Zo reageerde haar dochtertje allergisch op een T-shirtje. Bij bepaalde delen in het boek voel je een oprechte sterke overtuiging en engagement en dit motiveert om op bepaalde zaken te letten. Vanelderen is zeker geen donkergroene vrouw. In het hoofdstuk milieuverontreiniging haalt ze een aantal terechte aspecten aan over dit onderwerp maar meer dan wat kopiëren en plakken uit andere bronnen is niet gebeurd. Een doorleefd engagement, oproep en pleidooi om het stuur om te gooien is hier zeker niet aanwezig.

Desalniettemin is het al heel positief dat een Bekende Vlaming de problematiek van gevaarlijke stoffen onder de aandacht brengt en ons bewust maakt van het voorkomen en de gevaren. We kunnen niet genoeg hierop gewezen worden. Zoals uit het boek duidelijk blijkt zijn de methoden en producten die onze grootouders gebruikten, dikwijls minstens even goed als de industriële producten. Bovendien is alleen al de productie van deze middelen soms enorm milieuonvriendelijk. Een laagdrempelig boek dat je toch bewust doet nadenken over de producten die je dagelijks gebruikt of consumeert.

Kris Muylle

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!