Tips om je kind te leren slapen
Slaap kindje slaap: snelgids om je kind te leren slapen – Dr. Estivill – Vertaling Heijo Alting – Wereldbibliotheek – 80 blz.
Achterflap:
“EEN EENVOUDIGE EN PRAKTISCHE METHODE DIE IEDERE OUDER KAN TOEPASSEN”
Met zijn beproefde methode heeft de Spaanse kinderneuroloog Eduard Estivill al honderdduizenden kinderen met slaapproblemen en hun ouders een grote dienst bewezen. Zijn uitgangspunt is simpel: slapen is een gewoonte en gewoontes kun je leren. De regels van de methode-Estivill in deze snelgids zijn eenvoudig, praktisch en helder en kunnen door iedere ouder gemakkelijk worden toegepast. Zo heeft ook uw kind in de kortste keren weer een normaal slaappatroon.
Estivills stappenplan, adviezen en antwoorden op de meest gestelde vragen zijn in één beknopte gids bijeengebracht.
Dr. Eduard Estivill is sinds 1989 als directeur en specialist in de neurofysiologie en kindergeneeskunde verbonden aan een wereldwijd bekendstaande slaapkliniek van het Instituut Dexeus in Barcelona. Hij heeft meer dan 200 artikelen en diverse boeken over slaapproblemen bij kinderen geschreven.”
Recensie:
“Slapen is een gewoonte en moet zodoende worden geleerd.”
In deze praktische snelgids wordt op een zeer heldere en beknopte manier De methode Estivill uitgelegd. Dr. Estivill heeft regels opgesteld waarmee je een kind met slaapproblemen kan leren slapen. Het boek sluit af met wat mogelijk herkenbare vragen van ouders en het antwoord van Dr. Estivill erop.
Voordat je start met deze methode is het belangrijk om stil te staan bij o.a. de volgende punten:
– Ouders/verzorgers moeten op één lijn zitten
– Het kind moet geen medische problemen hebben
– Elk kind is anders, maar uiteindelijk werkt het bij allemaal
Een kind wat slecht slaapt moet het slapen aangeleerd worden, het is een gewoonte. De leeftijd van het kind doet er niet toe, je start nu en vergeet alles ervoor.
Hoe leer je de slaapgewoonte aan? O.a. door:
– Een attribuut te kiezen, bijvoorbeeld een knuffel (in ieder geval niet jij!)
– De slapengaan-spreuk hardop te zeggen (en een paar keer te herhalen)
– Steeds langere pauzes tussen het teruggaan als je kind huilt (maar niet laten huilen, je moet er gewoon voor hem zijn)
“Als een kind onvoldoende rust, is het prikkelbaar, gespannen, moe en slaperig.”
Elk hoofdstuk bevat wat uitgelichte tekst tussendoor en aan het eind een korte samenvatting, zodat je ook zonder de tekst intensief te lezen al een goed idee kunt krijgen van wat de belangrijke punten zijn van de methode en een gevoel kunt krijgen of het wat voor je is.
Ik denk dat het voor ouders met kinderen die slecht (in)slapen zeker de moeite waard is om deze methode te proberen. Het is helemaal geen hard regime, meer een liefdevolle manier om je kind te leren alleen in slaap te komen en door te slapen. Je hoeft je kind niet te laten huilen en het te negeren, je gaat gewoon naar hem toe en zonder uitgebreid te troosten geef je de boodschap af dat je er voor hem bent.
Baat het niet, dan schaadt het niet toch?
Goed idee van dat knuffeltje. Je kunt er denk ik niet vroeg genoeg mee beginnen als je daarmee mogelijke latere ‘problemen’ kan voorkomen.