Toegankelijk YA-meidenboek

Hush, hush – Becca Fitzpatrick – Vertaling: Elsbeth Witt – Moon – 349 blz.

hush hushBecca Fitzpatrick (1979) is een Amerikaanse schrijfster. Haar debuut Hush, hush (Drift) werd gelijk een New York Times besteller. Hush, hush was in eerste instantie bedoeld als een trilogie, maar is een vierdelige serie geworden, die in 2013 al eens als e-book is uitgegeven in Nederland door The House of Books. Maar goed nieuws voor de lezer die liever een echt boek vasthouden: uitgeverij Moon geeft deze serie uit in een sneltreinvaart. Hush, hush kwam uit in november 2015, Crescendo in december, en in januari en februari 2016 staan de laatste twee delen Stilte en Finale gepland.

Hush, hush gaat over Nora Grey – een verstandig meisje dat nooit in zeven sloten tegenlijk loopt. Haar eerste fout was om verliefd te worden op Patch. Patch maakt de ene fout na de andere en heeft een verleden dat verre van brandschoon is. Verliefd worden op Nora is het beste dat hem ooit is overkomen. Maar kunnen Nora en Patch een brug slaan tussen hun twee verschillende werelden als dat betekent dat hun liefde op een hartverscheurende manier op de proef worden gesteld?

Hush, hush is een typische young adult-fantasyroman voor meiden van ongeveer 13 tot 17 jaar oud, met onmogelijke liefdes, aantrekkingskracht, mysterie en drama. De jonge lezer zal zich goed kunnen inleven in de hoofdpersoon Nora. Nora is een doodgewone 16-jarige. Ze heeft een beste vriendin, een moeder die haar af en toe de nodige beperkingen oplegt, stress om haar schoolcijfers en een hoop gedoe met jongens van school. Nora is een zeer geloofwaardige personage, en dat maakt het verhaal zo meeslepend. Ze zou zomaar je buurmeisje of je klasgenoot kunnen zijn, of misschien zelfs een vriendin. Patch is mysterieus, gevaarlijk, maar op een vreemde manier o zo aantrekkelijk. Menig tienermeisje zal in het zwijm vallen voor deze knappe jongen. Of nou ja, jongen?

Nee, Patch is geen mens, dat wordt op de kaft al verklapt, dus ik kan het hier zeggen: Patch is een gevallen engel. Het is jammer dat dit van tevoren al bekend is. Het neemt een stukje spanning uit het verhaal weg, en het overwinningsgevoel wanneer je als lezer eindelijk doorhebt het het precies in elkaar zit – vaak net even iets eerder dan de hoofdpersoon er achter komt.

Hoewel Hush, hush zeker niet het enige boek is dat de afgelopen jaren is verschenen binnen het genre, is het een vermakelijk boek. Het heeft niet enorm veel diepgang, maar je kunt het in een zucht uitlezen. Het boek is luchtig en heel toegankelijk. Het bovennatuurlijke gecombineerd met een gewoon meisje is een zeer populair thema de laatste jaren. Tienermeiden smullen ervan en zullen ook Hush, hush met plezier lezen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!