Vampiers, weerwolven en schaduwjagers in historisch Londen – deel 3

De Helse Creaties 3: De IJzeren Prinses – Cassandra Clare – Vertaling: Lia Belt – Moon – 509 blz.

De ijzeren prinsesCassandra Clare is de pseudoniem van schrijfster Judith Rumelt (1973). Clare schreef Kronieken van de Onderwereld, bestaande uit zes delen. Clare schreef een trilogie voorafgaand aan deze bestsellerserie: De Helse Creaties. De IJzeren Prinses is het tweede deel van de prequelserie.

In De IJzeren Engel – boek 1 – reist in 1878 de zestienjarige Tessa Grey van New York naar Londen in de hoop haar vermiste broer terug te vinden. Ze leert er de onderwereld van de stad kennen.Tessa blijkt over een zeldzame gave te beschikken: het vermogen om te transformeren, een geve waarvoor ze van alle kanten wordt belaagd. Alleen en opgejaagd zoekt Tessa toevlucht bij de schaduwjagers. Ze raakt bevriend met de twee schaduwjagers Will en Jem, en de anderen in het Instituut.

Na deze introductie, gaat het verhaal in het tweede boek, De IJzeren Prins , met een sneltreinvaart verder. Mortmain ligt nog steeds op de loer en niemand is veilig, vooral Tessa niet. Samen gaan Tessa, Jem en Will op zoek naar antwoorden over het verleden. Zou de Magister Will Tessa kunnen vertellen wie zij werkelijk is?

Boek 3, De IJzeren Prinses, is de ontknoping van een historisch verhaal over vampiers, weerwolven, schaduwjagers en heksenmeesters. Tessa is verliefd en zou dolblij moeten zijn. Want bruiden zijn toch altijd blij? Maar terwijl ze zich voorbereidt op haar bruiloft wil Axel Mortmain de schaduwjagers vernietigen met de helse creaties, een leger van meedogenloze wezens. Om zijn plannen ten uitvoer te brengen heeft hij echter รฉรฉn iemand nodig: Tessa Gray. Als Mortmain Tessa ontvoert, doen Jem en Will er alles aan om haar te redden. Maar kan รฉรฉn meisje alleen een heel leger van demonen overwinnen?

Wat schrijfster Cassandra Clare vooral goed kan, is het overtuigend neerzetten van personages. In de loop van de boeken zie je de hoofdrolspelers voor je en lijkt het net alsof je ze persoonlijk kent. Je leeft met ze mee en zonder dat je het echt doorhebt, ontwikkelen de karakters zich. Dit gaat geleidelijk en daardoor zeer realistisch. Tessa, Jem en Will worden volwassen en groeien als mensen. Dat is knap op papier gezet door Clare. Alleen dit al is een mooie pluim waard.

Hoewel het verhaal steeds zwaarder wordt naarmate het boek vordert, is er gelukkig hier en daar nog wel ruimte voor de onderlinge grapjes tussen de drie jongeren, die het verhaal een zekere luchtigheid meegeven.

” ‘Jij zou hier niet bij moeten zijn. Je bent niet voorbereid. Wacht liever in de koets.’
‘Nee,’ antwoordde Tesse opstandig.
Wil keek Jem aan, die een glimlach leek te onderdrukken. ‘Tessa is jรณรบw verloofde. Breng haar tot rede.’
Jem stapte naar haar toe. ‘Tessa, zou je dat niet kunnen doen als gunst aan mij?’
‘Je denkt dat ik niet kan vechten.’ Tessa stapte achteruit en keek in zijn zilveren ogen. ‘Omdat ik een meisje ben.’
‘Nee, niet omdat je een meisje bent, maar omdat je een trouwjurk aanhebt,’ zei Jem. ‘Voor wat het waard is, ik denk dat Will ook niet zou kunnen vechten in zo’n jurk.’
‘Misschien niet,’ zei Will, die de oren van een vleermuis had. ‘Maar ik zou een stralende bruid zijn.’ ”

Ik heb zelf de zes boeken van de Kronieken van de Onderwereld niet gelezen, maar de Helse Creaties prequels op zich zijn al de moeite waard. Ik heb de boeken met veel plezier gelezen en ben heel nieuwsgierig naar Clare’s volgende project.

Natuurlijk moet voor een goed boek ook het verhaal een zekere kwaliteit hebben. Ondanks dat er naar mijn mening iets te veel liefdesperikelen zijn – waar anderen misschien juist wel erg van houden – is het verhaal op zich gewoon goed. Pubers met de gebruikelijk problemen en gevoelens groeien op in een wereld met wat minder gebruikelijke omstandigheden. De Helse Creaties is een echte tienermeidenserie.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!
Mooie Jo โ€“ Kirstien de Wolf โ€“ Borgerhoff & Lamberigts โ€“ 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen โ€œbeschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven โ€“ Bernhard Schlink โ€“ Vertaling: Marcel Misset โ€“ Cossee โ€“ 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!