Vampiers, weerwolven en schaduwjagers in historisch Londen

De Helse Creaties 1: De IJzeren Engel – Cassandra Clare – Vertaling: Lia Belt – Moon – 445 blz.

ijzeren engelCassandra Clare is de pseudoniem van schrijfster Judith Rumelt (1973). Rumelt werd als kind van Amerikaanse ouders geboren in Iran en reisde tot haar tiende de hele wereld over met haar familie. Om zichzelf te vermaken las ze veel. Na de middelbare school ging ze bij een roddelblad werken en begon ze ook aan haar eerste boek. Inmiddels is Clare’s serie Kronieken van de Onderwereld, bestaande uit zes delen, een enorme bestseller. De IJzeren Engel is het eerste deel van de trilogie De Helse Creaties die voorafgaat aan de Kronieken van de Onderwereld.

In 1878 reist de zestienjarige Tessa Grey van New York naar Londen in de hoop haar vermiste broer terug te vinden. Er wacht haar niet veel goeds: in de onderwereld van Londen bevolken vampiers, heksen en andere bovennatuurlijke wezens de straten. Alleen de schaduwjagers – vastberaden de wereld te ontdoen van alle demonen – brengen wat orde in de chaos. Tessa blijkt over een zeldzame gave te beschikken: het vermogen om te transformeren.

In de duistere wereld waarin ze terecht is gekomen, is dat bepaald geen zegen – ze wordt van alle kanten belaagd door figuren die zich haar gave willen toe-eigenen. Alleen en opgejaagd zoekt Tessa toevlucht bij de schaduwjagers. Zij kunnen haar helpen haar broer te vinden, als zij belooft haar krachten voor hun in te zetten. Ze raakt bevriend met de twee schaduwjagers Will en Jem, en de anderen. Al snel realiseert Tessa zich dat ze een dodelijk web verstrikt zit, waarin haar liefde voor haar broer en haar vrienden weleens gevaarlijker zou kunnen zijn dan welke bedreiging dan ook…

Zelf heb ik De Kronieken van de Onderwereld niet gelezen. Op zich geen probleem, ik kon het verhaal van De IJzeren Engel prima volgen. Het is een prequel voor De Kronieken, maar is toch ook een geheel eigen verhaal. Als ik de reacties op internet mag geloven, is beginnen met De Kronieken een beter plan, maar mijn ervaring is, dat dit niet strikt noodzakelijk is.

Schrijfster Cassandra Clare begint in De IJzeren Engel met het schetsen van de wereld waarin Tessa leeft. Door het overlijden van haar tante in New York en het verdwijnen van haar broer in Londen, wordt haar leven in één klap overhoop gegooid. De boosaardige Donkere Zusters dwingen Tessa haar transformatiegave te trainen en houden haar gevangen. Mevrouw Black en mevrouw Dark bereiden Tessa voor op een huwelijk met hun meester: de Magister. Wanneer Tessa weet te ontsnappen, en ze terecht komt bij het Insituut van de schaduwjagers, begint pas het echte verhaal. Dan komt de echte spanning tevoorschijn waar Clare om bekend staat, met onverwachte wendingen en complotten.

Een boek over bovennatuurlijke wezens, zoals vampiers, weervolven, heksen en het beschermen van de mensheid tegen dergelijke wezens, is niet heel erg origineel. Maar door het verhaal neer te zetten in het verleden in plaats van in de toekomst, maakt het de serie toch net even anders. Mooi daarin is dat Clare Tessa tegelijkertijd ook laat worstelen met de genderrollen van de negentiende eeuw. Ze voelt zich bijvoorbeeld erg bezwaard als zij bepaalde gewelddadige of vrijpostige gedachten of neigingen heeft, en vindt het eigenlijk niet kunnen dat Charlotte – het hoofd van het Instituut – als vrouw met de mannen meevecht.

Ondanks dat ik de serie De Kronieken van de Onderwereld niet heb gelezen, ben ik er wel nieuwsgierig naar geworden. Net als naar de volgende delen van de prequel-triologie De Helse Creaties.

De IJzeren Engel komt met een klein voorproefje van De IJzeren Prins, het tweede deel van De Helse Creaties-reeks.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!