Van bewaarder in de Bijlmerbajes naar Londense nachtmerrie

Inside/Outside – Jan Nieuwenhuis – Ellessy Crime – 344 blz.

Inside-OutsideJan Nieuwenhuis is redacteur bij Wordt Vervolgd, het maandblad van Amnesty International, schrijft voor PINT-Nieuws, een blad over bier, is toneelschrijver en debuteert nu in het schrijven van thrillers. Nieuwenhuis heeft jarenlang gewerkt als docent Nederlands in het extra zwaar beveiligde Huis van Bewaring de Schans (onderdeel van de Bijlmerbajes) en later als onderwijstherapeut in de TBS Kliniek De Singel. Zijn ervaringen heeft hij nu verwerkt tot de meeslepende thriller Inside/Outside.

In Inside/Outside komt gevangenisbewaarder Frank Havermans in de problemen met één van de gevangenen. In een poging een oplossing te vinden, wordt alles alleen maar erger. In Londen wordt er een bomaanslag op hem gepleegd, en iedereen lijkt jacht op Frank te maken: de IRA, Albanese huurmoordenaars, de Londense politie en zelfs de Engelse geheime dienst maakt werk van hem. Door veel improvisatie, geluk, een zeer behendig lichaam en zijn temperamentvolle supervrouw Gina weet hij lang uit de handen van zijn achtervolgers te blijven. Maar voor hoe lang nog? In welke nesten weet Frank zich nog meer te werken?

“Zijn hart stond bijna stil toen hij door de achterruit van de wagen de man herkende die hem in Whiteley’s had proberen neer te schieten. Hij voelde het zweet langs zijn lichaam lopen; hij wist dat elke handeling beslissend zou zijn voor de rest van zijn leven. En bij een verkeerde beslissing zou die rest wel eens heel kort kunnen zijn. Op de plek waar hij zich nu bevond zat hij als een rat in de val.”

In dit verhaal geeft schrijver Nieuwenhuis een kijkje in de criminele wereld. Hij heeft hierbij een origineel perspectief, namelijk dat van een gevangenisbewaarder die per ongeluk in die wereld terechtkomt. Regelmatig verplaatst het perspectief zich naar andere sleutelfiguren in het boek, zoals drugsdelinquent Steve Frampton, IRA-topman Ferry Todd of Politiecommissaris Adam Peters. Allen in hun poging Frank te stoppen, maar de voortvluchtige Frank is zijn vrouwelijke hulptroepen zijn hen steeds de baas.

De schijfstijl is luchtig, maar het verhaal blijft wel spannend. Elke keer als het er op lijkt dat het avontuur in rustiger vaarwater is aangeland, volgt er actie. Hierdoor blijf je benieuwd wat het volgende probleem is waar Frank tegenaan zal lopen. Wat het Inside/Outside ook prettig lezen maakt, zijn de grapjes die Nieuwenhuis zo hier en daar maakt. “ ’Weet je wat ik wil, een schone onderbroek, sinds ik in Engeland ben, schijt ik gemiddeld drie keer per dag in mijn broek van angst. En geen schone onderbroek in de buurt. En hoor je mij klagen?’ Frank hield zijn mond, je gaat niet in discussie met een vrouw zonder schone onderbroek.”

Inside/Outside is een spannende thriller, met veel actie en humor. Een geslaagd debuut voor nieuwkomer Jan Nieuwenhuis.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!