Van luchtige journalistieke verslaggeving naar een rasecht liefdesverhaal

Club Karma – Saskia Konniger – Thomas Rap – 223 blz

Saskia Konniger vertrok in 2005 naar India om daar als freelancejournalist reportages te maken over Bollywood, het leven van homo’s in het land en de grootste kamelenmarkt ter wereld in de heilige stad Pushkar. Dat de auteur begon aan haar reis om reportages te schrijven, is de zien aan de verschillende onderwerpen die ze verslaat. Pas gaandeweg besluit ze er een roman van de maken, maar de journalist in haar blijft zichtbaar in de manier waarop ze haar verhaal vertelt. Club Karma is een reisroman geworden waarin Konniger zelf de hoofdrol vertolkt.

Nog maar kort nadat Saskia – of zoals ze haar daar noemen Sassekia – aankomt in India, wordt ze gevraagd om als figurant mee te doen in een Bollywoodfilm. Ook haar tweede onderwerp, de illegale gay scene in Bombay, levert geen problemen op. Ze leert twee Britse homo’s kennen die samen met haar de homowereld verkennen, waarna ze ook dit doel heeft bereikt.
Na Bombay vertrekt ze naar de heilige stad Pushkar. Ze leert al snel dat de vele priesters niet met iedereen het beste voorhebben. Iedereen in de stad wil geld verdienen aan toeristen, omdat het door de verdroging van de grond in het gebied de belangrijkste inkomstenbron is.
Wanneer ze naar de kamelenmarkt van de stad gaat, het derde doel van haar reis, loopt het net even anders. Ze ontmoet Arun, een lokale boerenjongen, die haar maar al te graag de omgeving laat zien en haar wil meenemen op een echte kamelensafari. Ze worden verliefd. Eenmaal terug in Nederland pakt Saskia haar gewone leven weer op, maar de gedachte aan Arun laat haar niet los. Dan hoort ze dat hij dood is, en leert ze een hele andere Arun kennen. Hoe goed kende ze hem eigenlijk?

Club Karma is een reisroman en een liefdesverhaal. Vooral in het eerste deel van het boek neemt Konniger je mee op haar reis door India. Ze gaat te werk als een journalist. Ze kijkt, ze luistert en ze schrijft op. Ze leert de lezer het een en ander over India, het Hindoeïsme en de verschillende gebruiken die ze tegenkomt. Ze de verhalen zo dat iedere leek ze begrijpt en zich een beeld kan vormen van de Indiërs. Ze leert de lezer iets nieuws. “Het zou me niet verbazen als Pushkar wereldwijd de hoogste dichtheid van heilige mannen per vierkante meter heeft. De heilige mannen, sadhu’s, vallen het meest op door hun oranje gewaden. De schildering op hun gezicht geeft aan tot welke orde ze behoren.”
Echter nadat de auteur de lezer iets heeft geleerd, is het weer tijd voor humor. “Een buitenstaander zou denken dat ze rechtstreeks uit een gekkenhuis zijn gewandeld. Ik vermoed dat menigeen er naar westerse standaard zou thuishoren.” Door de combinatie van informatie en humor, is Club Karma gemakkelijk te lezen, maar daarnaast ook zeker interessant. Club Karma is luchtig, maar toch leerzaam.

De schrijfster begint Club Karma als een beschrijving van wat ze ziet en meemaakt in India. Maar langzaam verandert het boek in een liefdesroman. In het tweede deel neemt ze je mee naar de andere kant van India. Ze verlaat daarmee de toeristenwereld en neemt je mee naar het echte India, het India van Arun.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Een reis door het menselijk lichaam – Gail Armstrong – Veltman – 24 blz. Als je dit boek met een kind gaat bekijken neem daar dan echt de tijd voor, want alle kinderen zullen heel enthousiast reageren. Het is echt een bijzonder boek waar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!