Vastberaden en nietsontziend

De secretaresse – Renee Knight – Vertaling: Bert Meelker- Ambo-Anthos – 320 blz.

Christine Butcher gaat als uitzendkracht op het hoofdkantoor van de Appleton-supermarkten werken. Ze moet in alle haast een secretaresse vervangen. Door haar uiterste best te doen zorgt ze ervoor dat ze kan blijven en het duurt niet lang voordat Mina Appleton, de dochter van lord Appleton haar opmerkt en haar een vaste betrekking aanbiedt. Christine is een zeer toegewijde secretaresse, maar als na jaren trouwe dienst blijkt dat deze toewijding niet wederzijds is gaat er bij Christine een knop om.

De secretaresse verhaalt vanuit het perspectief van Christine in de eerste persoon. Al haar gedachten deelt ze met de lezer, maar toch krijg je niet echt het gevoel haar te leren kennen. Haar toewijding is bewonderingswaardig maar gaat wel heel ver. Alsof er geen ander leven is naast haar werk en soms krijg je het gevoel in het hoofd van een stalker te kijken.

Er wordt een helder beeld geschetst wat het werk van een secretaresse kan inhouden en in het geval van Christine worden er regelmatig grenzen overschreden. Christine is meer een persoonlijke assistent dan secretaresse.

Voordat er daadwerkelijk echt spannende dingen gebeuren is er een lange weg te gaan, hoewel er wel voortdurend een onderhuidse spanning voelbaar is. Deze, en de nodige nieuwsgierigheid naar de afloop van dit boek, zorgt ervoor dat het boek nog net niet weggelegd wordt, alleen had het tempo iets hoger mogen zijn. Al wordt dit kleine minpuntje ruimschoots goedgemaakt door de hoge dosis psychologie.

Vanaf het moment dat Mina Christine als een baksteen laat vallen, komt de spanning hoger te liggen. Er is wat medelijden met Christine, maar ook is het wel duidelijk dat de toewijding van Christine een beetje te gek is, waardoor er twijfels rijzen bij dit personage en over haar geestesgesteldheid. De wraak van Christine is vastberaden en niets ontziend, sommige dingen zijn misschien te voorspellen, maar het einde is totaal onverwacht. De secretaresse heeft veel (vrouwelijk) venijn in zich en geeft een andere, diepere betekenis aan het woord toewijding.

Wendy Wenning

Boek bestellen!

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!