Veel actie in spannend avontuur
De zevende zoon – Joseph Delaney โ Vertaling: Bies van Ede โ De Fontein- 495 blz.
In 2004 verscheen het eerste deel van de serie De geestenjager van Joseph Delaney. Begin 2015 verscheen de bioscoopfilm en dat deed uitgeverij de Fontein besluiten tot een filmeditie. Op de cover een still uit de film en het boek beslaat de eerste twee delen De laatste leerling en De vloek van de serie.
Achterflaptekst: Thomas is de zevende zoon van een zevende zoon. Zijn moeder trouwde bewust een zevende zoon, zodat zij Thomas kon baren, een jongen met de โgave van zeven keer zevenโ, de gave om dingen te zien waar anderen blind voor zijn. Op zijn dertiende gaat Thomas in de leer bij de geestenjager, die zijn geld verdient met mensen beschermen tegen de wezens van het duister. Het is een onmogelijk zware baan, de geestenjager is grimmig en velen die Thomas voorgingen kwamen jammerlijk aan hun einde. Maar toch moet Thomas het vak leren en zijn gave ontwikkelen. Hij is immers de laatste leerling.
Doordat de twee delen zijn samengevoegd, krijg je een vrij dik boek voor je neus wat misschien de jongere lezers af kan schrikken. Daarentegen zijn de hoofdstukken niet al te lang en is het taalgebruik eenvoudig. Het verhaal is daarom goed toegankelijk. Mede ook doordat het een aaneenschakeling van actie is, met weinig moeilijke wendingen. Het is een chronologisch verhaal waarbij Thomas wordt ingewerkt door de Geestenjager. Hij moet de strijd aangaan met een gemene heks, een boeman en geesten om zo een waardig opvolger te kunnen worden. Geheel tegen de wil van de Geestenjager sluit hij ook nog eens vriendschap met een jonge heks met alle gevolgen van dien.
Misschien klinkt het avontuur wat clichรฉ maar het is voor de doelgroep, vanaf 12 jaar, zeker het lezen waard. En wie weet voor de filmliefhebbers een leuke kennismaking met de boekenwereld!
Conny Schelvis