Veel geweld in idyllische setting

Elandsoog – Esther Quatfass – Lannoo – 294 blz.

Drie vrienden uit het Zweedse plaatsje Älgberg; Christian, Totte en Konrad komen al jaren op het eilandje Älgöga, dat Elandsoog betekent. Het is een idyllisch eilandje in het meer Älgträsk, begroeid met berken en sparren, een ideaal plekje voor kinderen om te spelen. De drie zijn intussen geen kinderen meer, maar jongvolwassenen en het eiland is niet meer zo ongerept als het ooit was. Het is in het bezit gekomen van ene Ivan, die er een blokhut op heeft laten bouwen en een brug naar het vasteland heeft laten aanleggen. Dit zeer tegen de zin van vooral Christian die Ivan steeds aanduidt als ‘de Baardaap’. Ooit heeft Ivan iets vreselijks gedaan met Christians vader en dat heeft Christian hem nooit vergeven. De drie vrienden gaan, ondanks het feit dat het nu privébezit is, nog regelmatig naar het eiland toe met een vlot. Het eiland waar Ivan nu permanent samenwoont in zijn luxueuze blokhut, met zijn vriendin Zarah, is door hem voorzien van vele camera’s die de omgeving in de gaten houden. De jongemannen hebben dat aanvankelijk niet door.

Ivan, dat blijkt al spoedig, is de zoon van een gestorven crimineel, drugsbaron Gunnar, die bijna zijn hele bezit aan hem heeft nagelaten. Zijn stiefbroer, Mathias, is er bekaaid vanaf gekomen en dat heeft natuurlijk kwaad bloed gezet. Vandaar dat Ivan nogal paranoia zijn eiland met camera’s in de gaten houdt. Hij is bang voor de wraak van zijn stiefbroer. De drie jongemannen heeft hij allang gespot bij eerdere bezoeken, maar die laat hij oogluikend toe. Het boek begint op een avond als Christian, Totte en Konrad in het meer bij het eiland zitten te vissen. Christian wil naar het eiland toe als Ivan en Zarah, zoals elke avond, gaan eten in het hotel in Älgträsk dat ook in het bezit is van Ivan. De drie wachten hun vertrek af en peddelen naar Elandsoog. Wat ze niet weten is dat er iemand is ingehuurd, ene Tess, een Nederlandse huurmoordenares, die iets uit de blokhut op het eiland moet halen voor een onbekende opdrachtgever. Terwijl de jongemannen naar het eiland gaan, is Tess daar al in haar duikerpak heen gezwommen.
Op het eiland schiet Tess zoveel mogelijk camera’s kapot, om niet gefilmd en herkend te worden. Dan gaat ze de blokhut binnen om een document te zoeken, dat er niet blijkt te zijn. Christian, Totte en Konrad worden door de knallen van de pistoolschoten gealarmeerd en gaan kijken wat er aan de hand is. Met een wapen van Ivan, dat ze uit de blokhut gestolen heeft, schiet Tess Konrad neer en gaat er dan snel vandoor.

In het hotel ontstaat intussen frictie tussen Zarah en Ivan. Zarah kent Ivan pas twee jaar en weet niets van zijn criminele verleden. Als in het restaurant ineens Mathias opduikt, de halfbroer van Ivan, waar Zarah nog nooit van gehoord heeft, begint ze vragen te stellen over Ivans verleden, maar die klapt dicht als een oester. Ivan en Zarah gaan na een ruzie eerder naar huis dan de jongens en ook Tess op het eiland hadden verwacht. Ze vinden de neergeschoten Konrad met het pistool van Ivan naast zich. Ivan ontdekt Christian die naar zijn neergeschoten vriend is gaan kijken. Hij achtervolgt Christian en schiet op hem, terwijl die zwemmend probeert te ontsnappen. Dit is nog maar het begin van een enerverend verhaal waarin de personages (er zijn er nog meer, waaronder een Japans gezin) allerlei banden met elkaar blijken te hebben.

Nog een lijntje is dat van Stijn. Stijn is de ex van Tess en hij is haar helemaal vanuit Nederland gevolgd. Stijn observeert haar al weken, zonder dat Tess dit in de gaten heeft. Hij wil dat ze weer bij hem terugkomt. Een lijn die amper wordt uitgewerkt is die van de politie die de moord op Elandsoog, in de persoon van Janus Lindberg, komt onderzoeken. Ondanks het feit dat Konrad met Ivans pistool is doodgeschoten en op het wapen de vingerafdrukken van Christian staan, omdat die het even heeft opgepakt, lezen we verder niets meer over het onderzoek. Geen verhoren of arrestaties.

Het boek is opgebouwd uit tientallen korte hoofdstukken die telkens vanuit een ander perspectief zijn geschreven. We volgen Ivan en Zarah en hun relatieperikelen, we volgen Tess die probeert een dossier over Ivan te bemachtigen, we volgen Christian en zijn Japanse vriend Hideo, we volgen de moeder van Hideo, Kimora, we volgen Mathias en zijn trawanten en nog wat minder belangrijke personages. Uit voorgaande blijkt wel dat Esther Quatfass het zichzelf en daarmee ook de lezer niet gemakkelijk heeft gemaakt. Misschien zelfs iets te ingewikkeld. Toch weet ze vooral door de korte hoofdstukken, vaak met cliffhangers, de aandacht goed vast te houden. Voor liefhebbers van actiethrillers is Elandsoog een heerlijk boek. Esther Quatfass is zeker getalenteerd, maar de uitgeverij had haar misschien moeten adviseren om het iets simpeler te houden. Ze is voor de thrillerliefhebber wel een schrijfster om in de gaten te houden.

Pieter Feller

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!