Veelbelovend eerste deel van nieuwe whodunnit-serie

Kauffmann & Kauffmann bedrijfsrecherche: de zusjes – Hetty Kleinloog – Marmer – 284 blz.

Hetty Kleinloog is auteur, scenario- en toneelschrijver, tekstdichter, dramadocent en regisseur. Ze schrijft ze voor televisie en werkte mee als eindredacteur voor onder andere Spangas, GTST en De Spa. In 2014 verscheen haar jeugdroman Vuurwerk en in 2018/2019 de eerste twee delen van een feelgood trilogie over dames op leeftijd, Volle kracht en  Volle bloei. In afwachting van het slot daarvan is nu haar thrillerdebuut verschenen over twee zussen die samen een bedrijf runnen als bedrijfsrecherche. Een lekker vlot lezende whodunnit met hier en daar een vleugje feelgood.

De tweelingzussen Lisa en Kat Kauffmann zijn gezamenlijk eigenaar geworden van het bedrijf van hun vader: een bedrijfsrecherchebureau in Amsterdam. Lisa, volgde de politieacademie, werkt volgens de regels en de letters van de wet en haar zus Kat is in alles haar tegenovergestelde. Kat is journaliste, maar is door haar verslaving aan lager wal geraakt. Als er één is die haar eigen gang gaat en het niet zo nauw op heeft met alle regeltjes is zij het wel. Lisa had net besloten haar zus voor de laatste keer bij de afkickkliniek af te leveren en haar handen van haar af te trekken tot haar vader hen deze baan in de schoenen schoof. Omdat Lisa zo goed als bankroet is, moet ze wel met haar zus gaan samenwerken. Wachtende op een zaak gaat Lia met haar broer mee naar een bedrijfsetentje waar ze getuige is van een aanslag op de directeur en zo is hun eerste zaak een feit.

We gaan van start met een heftige proloog waarbij een slachtoffer valt en daarna blijft het nog even een verrassing wie dat was. Later in het verhaal wordt duidelijk wat de proloog met de rest van het verhaal te maken heeft.

Doordat de proloog spannend is neergezet, verwacht je meteen actie maar dat duurt even. De eerste kennismaking met de dames is ook prima, maar daarna lijk je in een ogenschijnlijk wat saaie zaak te komen die de dames moeten onderzoeken. Een aanslag tijdens een bedrijfsetentje met stuk voor stuk aparte werknemers en een directeur van de conservenfabriek. Niet echt een romantische of spannende setting. Maar niets is wat het lijkt. Er staan nog wat gebeurtenissen op stapel, waardoor de nieuwsgierigheid van de lezer gewekt wordt.

Geschreven vanuit een wisselend perspectief van beiden zussen krijg je een goed beeld van hoe de dames in elkaar steken en wat hun verhouding tot elkaar is. Je krijgt een duidelijke karakterschets en begrip voor de manier waarop ze op elkaar reageren

Ook lijkt er ruimte voor de liefde waardoor het niet alleen maar een detective zaak á la Baantjer is geworden. Je merkt dat de auteur eerder romans heeft geschreven en hierdoor toch meer details en zaken beschrijft die voor een doorgewinterde thrillerschrijver niet voor de hand liggend zullen zijn.

Ik vind het daarom meer een feelgood-whodunnit dan een thriller. De auteur heeft een vlotte vertelstijl en een laagdrempelig taalgebruik, waardoor het boek toegankelijk is voor een groot publiek. Een leuke kennismaking met Kauffmann & Kauffmann.

Conny Schelvis

 

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!