Verborgen verdriet

Verder is er niemand – Ingrid de Vries – Elikser – 175 blz.

Verder is er niemand1“Ze pakt een afgebroken tak en loopt voetje voor voetje heen en weer. Voor iedere stap die ze zet, port ze met de tak in de bladeren om te voelen of er een holte onder zit; ze heeft geen zin om opeens een stuk omlaag te vallen. Met een verstuikte enkel komt ze hier nooit meer weg. Hoewel, eigenlijk is het wel een mooie gedachte dat ze haar einde zou vinden in een kuil die ze zeventig jaar geleden zelf gegraven heeft.”

De oude vrouw Laura wordt op een winterse namiddag gevonden. Ze ligt op het ijs in de vaart. Hoe ze daar gekomen is weet ze niet meer. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis, ze heeft haar been gebroken. Ze is verward en er komen veel herinneringen naar boven. Ze gaat terug naar de tijd dat ze een jong meisje was. Maar zijn het wel herinneringen of is het haar verbeelding?

“Hoe kwam ze nou bij de vaart terecht? Vanaf de rivier kun je helemaal niet op de vaart komen.”

Vanuit het perspectief van Laura, in de derde persoon, word je als lezer meegenomen in haar gedachten, haar herinneringen. Regelmatig verwarrende gedachten, maar de eenzaamheid die hieruit spreekt is intens voelbaar. Herinneringen aan haar moeder, een moeder die voor haar weinig liefde had. Er is vroeger toen Laura nog een klein meisje was iets mis gegaan, maar wat? Deze vraag hield mij van begin tot eind bezig. Regelmatig waren er die twijfels, zijn het echte herinneringen of is het inderdaad allemaal maar verbeelding van deze vrouw.

“Ze weet het nu heel zeker; ze verdient het niet om gestraft te worden. Ze krijgt geen straf omdat haar moeder haar al veel eerder voorgoed heeft afgeschreven.”

Verder is er niemand is een verhaal dat het waard is om met zorg gelezen te worden.
Laura’s leven als kind gaat niet zoals het voor een kind moet wezen. Waarom dit niet zo is, wordt heel langzaam uit de doeken gedaan, maar pas aan het eind werd mij echt alles duidelijk. De wijze waarop de auteur dit verhaal heeft neergezet, maakte dat ik als lezer continu vragen bleef hebben en er maar niet achter kon komen wat nu echt was en wat niet.

Ingrid de Vries is journaliste en werkte mee aan diverse televisieprogramma’s. Verder is er niemand is haar eerste roman. Een verhaal met diepgang dat je meeneemt in een wereld van verborgen verdriet. Een prachtig geschreven roman met een cover die juist opvallend is door zijn eenvoud.

Wendy Wenning

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!