Verborgen verdriet

Verder is er niemand – Ingrid de Vries – Elikser – 175 blz.

Verder is er niemand1“Ze pakt een afgebroken tak en loopt voetje voor voetje heen en weer. Voor iedere stap die ze zet, port ze met de tak in de bladeren om te voelen of er een holte onder zit; ze heeft geen zin om opeens een stuk omlaag te vallen. Met een verstuikte enkel komt ze hier nooit meer weg. Hoewel, eigenlijk is het wel een mooie gedachte dat ze haar einde zou vinden in een kuil die ze zeventig jaar geleden zelf gegraven heeft.”

De oude vrouw Laura wordt op een winterse namiddag gevonden. Ze ligt op het ijs in de vaart. Hoe ze daar gekomen is weet ze niet meer. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis, ze heeft haar been gebroken. Ze is verward en er komen veel herinneringen naar boven. Ze gaat terug naar de tijd dat ze een jong meisje was. Maar zijn het wel herinneringen of is het haar verbeelding?

“Hoe kwam ze nou bij de vaart terecht? Vanaf de rivier kun je helemaal niet op de vaart komen.”

Vanuit het perspectief van Laura, in de derde persoon, word je als lezer meegenomen in haar gedachten, haar herinneringen. Regelmatig verwarrende gedachten, maar de eenzaamheid die hieruit spreekt is intens voelbaar. Herinneringen aan haar moeder, een moeder die voor haar weinig liefde had. Er is vroeger toen Laura nog een klein meisje was iets mis gegaan, maar wat? Deze vraag hield mij van begin tot eind bezig. Regelmatig waren er die twijfels, zijn het echte herinneringen of is het inderdaad allemaal maar verbeelding van deze vrouw.

“Ze weet het nu heel zeker; ze verdient het niet om gestraft te worden. Ze krijgt geen straf omdat haar moeder haar al veel eerder voorgoed heeft afgeschreven.”

Verder is er niemand is een verhaal dat het waard is om met zorg gelezen te worden.
Laura’s leven als kind gaat niet zoals het voor een kind moet wezen. Waarom dit niet zo is, wordt heel langzaam uit de doeken gedaan, maar pas aan het eind werd mij echt alles duidelijk. De wijze waarop de auteur dit verhaal heeft neergezet, maakte dat ik als lezer continu vragen bleef hebben en er maar niet achter kon komen wat nu echt was en wat niet.

Ingrid de Vries is journaliste en werkte mee aan diverse televisieprogramma’s. Verder is er niemand is haar eerste roman. Een verhaal met diepgang dat je meeneemt in een wereld van verborgen verdriet. Een prachtig geschreven roman met een cover die juist opvallend is door zijn eenvoud.

Wendy Wenning

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!