Verfilmingsmogelijkheden voor futuristische thriller

Dark Matter – Blake Crouch – Vertaling: Corry van Bree – Karakter – 303 blz.

Dark matterBlake Crouch (1978) is geboren in North Carolina en heeft sinds zijn afstuderen verschillende thrillers geschreven. Met de Wayward Pines-serie en de verfilming daarvan, raakte hij meer en meer bekend bij het grote publiek.

‘Ben je gelukkig met je leven?’

Dat zijn de laatste woorden die Jason Desson hoort voordat de gemaskerde ontvoerder hem bewusteloos slaat.

Voordat hij wakker wordt en merkt dat hij vastgeketend is aan een ziekenhuisbed, omgeven door mensen die hij niet kent, die gekleed zijn in beschermende pakken.

Voordat een man die Jason nog nooit heeft gezien naar hem glimlacht en zegt: ‘Welkom terug, vriend.’

In de wereld waarin Jason wakker is geworden, is niets zoals hij gewend is. Zijn vrouw is niet zijn vrouw. Zijn zoon is nooit geboren. Jason zelf is geen doorsneeleraar natuurkunde, maar een beroemd genie dat iets buitengewoons heeft ontdekt. Iets onmogelijks. Is deze wereld of de wereld waar hij vandaan komt een droom? En zelfs als de wereld die hij zich herinnert echt is, hoe kan hij die dan ooit weer terugvinden? De antwoorden liggen besloten in een reis die wonderlijker en afschuwelijker is dan alles wat hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een reis die hem dwingt naar de donkerste krochten van zijn zien te kijken, terwijl hij het moet opnemen tegen een angstaanjagende, nagenoeg onverslaanbare vijand.

In het begin twijfelde ik. Het verhaal had al vanaf pagina één veel potentie, maar aan de schrijfstijl moest ik even wennen. Het kon me niet onmiddellijk boeien. Maar later wen je er aan en wordt het snel beter. De schrijfstijl blijft nerdigerig, maar het verhaal zelf is zo goed dat het je niet meer los laat. Na de bekende serie Wayward Pines (in Nederland te zien op FOX), is Dark matter wel weer een tv-waardig boek.

Dark matter is een surrealistische thriller. Theoretisch gezien kan de wetenschap zo ver komen dat je door verschillende dimensies kunt reizen, maar het gaat de meesten van ons toch ver boven de pet. Toch weet Crouch de kwantummechanica te gieten in een spannend verhaal, zonder ingewikkelde wetenschappelijke principes. Natuurlijk, de toekomst en alle bijbehorende mogelijkheden moeten wel je interesse hebben, maar dan heb je aan Dark matter een goede.

Minder futuristisch is de moraal van het verhaal: daar waar je nu bent, is geheel het gevolg van de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, en overal waar je nog gaat komen hangt af van wat je nu doet. Je beloopt je eigen pad, je bepaalt je eigen leven. De vraag die dan ook het hele boek centraal staat is: wat al? Alles hangt af van de keuzes die je maakt.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!