Een verhaal om van te genieten

De kat die de weg kwijt was – Britt Collins – Vertaling: Catherine Smit – The House of Books – 253 blz.

Britt Collins is een Engelse journaliste en schrijft onder andere voor The Guardian, de Sunday Times en Harper’s Bazaar. Ze is dierenactiviste en heeft met haar artikelen veel geld ingezameld voor internationale projecten. Britt Collins heeft al vele zwerfdieren gered. Ze woont met haar katten in Los Angeles.

De kat die de weg kwijt was is een waargebeurd verhaal over een karaktervol katje en een dappere zwerver.

Michael King leeft al jaren op straat. Een jaar of tien geleden had hij nog een leuk huis en een goedbetaalde baan als chef-kok. Maar na het verlies van een dierbare was hij gaan zwerven. Nu, inmiddels zevenenveertig jaar, maakte Michael een oude en afgeleefde indruk. Diep ingevallen wangen verrieden de jaren van overmatig drankgebruik en onrustige nachten, doorgebracht op een bedje van karton langs de kant van de weg of onder een spoorwegviaduct. Op een nacht vindt hij een zwerfkatje, even hongerig en vies als hij. Ondanks dat hij soms geen geld heeft om te eten neemt hij het katje onder zijn hoede. Hij noemt haar Tabor en ze worden al snel onafscheidelijk. Wanneer de winter nadert en het kouder wordt in Portland neemt hij haar mee op zijn reis richting Californië.

Wat Michael niet weet is dat ondertussen Ron op zoek is naar zijn kat. Mata Hairi is weggelopen en Ron is ontroostbaar. Pas maanden later, als Michael met Tabor bij de dierenarts is, komt hij erachter dat Tabor een baasje heeft en dat deze nog steeds naar haar op zoek is. Michael kan niet anders dan het katje weer bij de rechtmatige eigenaar te brengen, al is dat het moeilijkste wat hij ooit heeft gedaan.

Op het moment dat Michael het katje vindt, zit hij in een depressieve periode en bijna al zijn geld gaat op aan drank. Hij zit totaal niet te wachten op een kat. Maar zonder te weten waarom, voelt hij de behoefte om zich over dit dier te ontfermen. Eigenlijk verwacht hij dat de kat wel weer snel de benen neemt, maar elke keer als hij en zijn vriend Stinson terugkomen van hun dagelijkse ronde zit de kat op hun te wachten. Voor Michael een reden om zijn verantwoordelijkheid te nemen en verstandiger te gaan leven en in ieder geval minder te drinken. Tabor brengt licht in hun bestaan, de twee daklozen worden vrolijker en minder gespannen. Om aan geld te komen moeten ze bedelen en als Tabor eenmaal meegaat op hun dagelijkse ronde helpt de kat hun onbedoeld aan meer inkomen. Als het te koud gaat worden in Portland besluiten ze naar het zuiden te reizen en Tabor gaat met hun mee. Een reis vol ontberingen en niet altijd veilig. Ze maken samen veel spannende en soms zelfs gevaarlijke dingen mee.

Ondertussen is Ron, de eigenaar van de kat, in alle staten. Hij probeert op alle mogelijke manieren zijn kat terug te vinden, hij vraagt zelfs hulp aan een helderziende en een waarzegster. Ron is ontroostbaar en zal pas rust vinden als zijn kat weer terecht is.

De kat die de weg kwijt was laat op onmiskenbare wijze het leven van een dakloze zien, een man die door omstandigheden in deze situatie terecht is gekomen. Maar het is ook een situatie waar hij in wil blijven, het leven op straat is zijn manier van leven geworden. Naarmate het verhaal vordert vraag je je af waarom, waarom zoekt hij geen werk en pakt hij voorzichtig zijn vroegere leven weer op. En als je het verhaal van Ron leest, dan wordt er een verwachting opgewekt. Het was dan toch een verrassing dat dit vermoeden volledig onjuist bleek te zijn. Wel een verhaal dat goed afloopt, maar niet helemaal op de wijze die ik in gedachten had.

Dit verhaal sleept je mee met de belevenissen van Michael en Tabor en het grote verdriet van Ron. Niet voor iedereen te begrijpen, maar de echte dierenliefhebber zal volledig meeleven met deze mannen en deze kat. Een kat die regelmatig voor ontroering zorgt, een kat met karakter die onbewust Michael helpt zijn leven te beteren. De kat die de weg kwijt was is een verhaal om van te genieten.

Wendy Wenning

Andere recensies

Kip op je kop – Jowi Schmitz – Illustrator: Jeska Verstegen – Querido – 119 blz. Jowi Schmitz is auteur van zowel jeugdboeken als voor volwassenen. Zij studeerde Culturele studies en is naast auteur ook theaterrecensent. Zij heeft voor haar werk onder andere de...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
SALOMON – Jacqueline Zirkzee – Nobel Boeken – 240 blz. Volgens de uitgever  is SALOMON een dystopisch verhaal over de wereld ná de Toeslagenaffaire, speculatieve fictie met thrillerelement. Wat mij betreft is het veel meer dan dat. De lezer duikt in het leven van...
Lees verder Categorie: Dystopie, Roman
| Reageer!
Wat ik allemaal zou kunnen zeggen – Tiny Fisscher & Katrin Laureijssens – Illustraties: Eva Neirynck – Samsara – 68 blz. Achttien hoofdstukken staan er in dit boek. Te beginnen met het hoofdstuk ‘De vraag’ en eindigend met het hoofdstuk ‘Het antwoord’. De hoofdstukken...
Lees verder Categorie: Filosofie, Kinderboeken
| Reageer!