Verhalen van charmante dierenarts

Bondi Vet – Chris Brown met Anne Hille – Vertaling: Sabine Mutsaers – The House of Books – 256 blz.

Bondi VetChris Brown runt in Sydney een drukke dierenartspraktijk. Zijn dagen verlopen zelden volgens een vast schema. Dag en nacht staat hij klaar om elke patiënt weer gezond te maken. Alsof zijn leven nog niet druk genoeg is, wordt hij voortdurend gevolgd door een cameraploeg. Grappige verhalen, maar ook ontroerende en hartverscheurende verhalen komen in het tv-programma Bondi Vet aan bod. Voor de eerste keer zijn deze verhalen in boekvorm gepubliceerd.

Bondi Vet bevat 46 verhalen. Veel verhalen die bij de echte dierenliefhebber wel een traantje zullen opwekken. Het televisieprogramma heb ik nog nooit gezien, maar ben door het lezen van dit boek wel nieuwsgierig geworden. Chris Brown, de dierenarts, is een charmante en sympathieke man wat totaal tot zijn recht komt in deze verhalen. Een groot dierenliefhebber die veel voor de dieren overheeft. Een goed voorbeeld van iemand die van zijn allergrootste liefde zijn werk heeft gemaakt.

In Australië is iedere gediplomeerde dierenarts opgeleid om ‘wild’ te behandelen en dit is zonder enige vergoeding. Vaak gaat het om dieren die door omstandigheden verdreven zijn uit hun natuurlijke omgeving. Ook Chris heeft deze plicht en hij krijgt regelmatig te maken met de meest uiteenlopende gevallen. Soms komt een aantal van deze verhalen best wel komisch over, maar als ik lees wat Chris allemaal doet voor de diversiteit aan dieren kan ik alleen maar een groot respect hebben voor zo’n man. Ook voor al zijn collega’s die hun leven volledig in dienst stellen ten behoeve van de dieren. Groot of klein, tam of wild, allemaal krijgen deze dieren de behandeling die ze verdienen.

“Een van de uitdagingen van ons vak is dat je alles wat je aan de universiteit hebt geleerd goed moet bijhouden. Ik krijg bijvoorbeeld niet vaak een pinguïn te zien, maar ik moet ze wel kunnen behandelen als het geval zich voordoet.”

Er worden in Bondi Vet enkele voorbeelden gegeven van hoeveel mensen over kunnen hebben voor hun geliefde huisdier. Voor veel dierenliefhebbers zal dit zeer herkenbaar zijn. Van één verhaal stond ik zelf toch wel te kijken en ik wist ook niet dat dit bestond. Een jonge reu was erg onstuimig en soms onhandelbaar. Om ervoor te zorgen dat deze hond beter in zijn vel kwam te zitten werd geadviseerd om deze hond te laten castreren. Op zich niet zo’n probleem denk je, maar de baas van de hond vond het maar niets dat de hond zijn mannelijkheid zou verliezen. Na enig overleg werd toen besloten dat de hond implantaten kreeg. Testikelimplantaten. Tja, en dan denk ik toch, je kan ook iets te ver gaan.

“Maar hij is bang dat Elroy’s uiterlijk en misschien zijn ‘aanwezigheid’ op de promenade van Bondi er dusdanig door aangetast zullen worden dat Elroy zich niet meer met geheven hondenhoofd in het openbaar kan vertonen.”

Buiten de leuke en ontroerende verhalen worden er in het boek ook diverse tips gegeven. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je een gewond dier vindt, tips voor de gezondheid van je hond of hoe het zit met de intelligentie van diverse dieren. Dus behalve dat dit gewoon een ontzettend leuk boek is om te lezen, is het boek ook nog leerzaam. Bondi Vet is in ieder geval een aanrader voor elke dierenliefhebber, maar tevens voor alle mensen die van grappige en ontroerende verhalen houden.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!