Verlangen naar vroeger

Verboden boeken – Natalie F. Boekhorst – Uitgeverij Nieuwe Druk – 196 blz.

Verboden BoekenOver duizend jaar bestaat de Aarde niet meer zoals ze nu is. Een enorme tsunami heeft alles verwoest en de overlevenden moeten vluchten naar planeet Kosna. De jaartelling verandert en heet vanaf dat moment NVA (Na Verwoesting Aarde).
Bijna duizend jaar na de nieuwe jaartelling hebben de mensen zich verspreid over elf planeten met op elke planeet nieuwe leiders. Dat zijn de Sy. Er zijn heel strikte regels, waaronder het afzonderen van kinderen van hun ouders. Ieder kind mag 4 jaar bij zijn ouders wonen, daarna wordt het weggehaald en wordt het verder opgevoed in groepen door Ama’s.

Ook Joset van twaalf jaar woont op Kosna. Ze woont onder een koepel. Haar kolonie heeft de naam Kosnapol gekregen. Joset heeft moeite met de strenge regels. Ze wil niet elke dag op dezelfde tijd opstaan. Ze wil zelf kunnen bepalen hoe haar dag eruit ziet. Ze wil geen constante controle meer door haar vaste robot Jo, maar dat kan niet. Elke overtreding wordt bestraft met stokslagen en tijd doorbrengen in de isolatieruimte, die ze 4K heeft genoemd.
Samen met Hogan, een iets ouder vriendje, ontdekt ze dat er nog boeken bestaan. Boeken die vertellen over hoe het vroeger was. En ze vinden meer dat hun aandacht doet omslaan van het beschermde leventje dat ze leiden naar een leven dat ooit geweest is en misschien nog wel steeds bestaat. Samen gaan ze naar een nederzetting van hun voorouders buiten de koepel. Joset ontdekt dat er een verzetsbeweging is en ze wil hier meer van weten. Uiteraard brengt haar dat diverse malen in grote moeilijkheden. Ze gaat twijfelen over haar beslissingen en weet niet meer wat de juiste weg is.

Verboden Boeken is een leuk boek voor meiden (en jongens) van ongeveer twaalf jaar. Natalie F. Boekhorst schetst een goed beeld (mede door de plattegrond van Kosnapol en de uitgebreide tijdbalk voor in het boek) hoe het leven zich op die planeet over zo’n 2000 jaar er uit moet zien. Op een aantal snufjes na is het niet zo verschillend van nu. De kinderen zijn m.i. erg naïef en gehoorzamen als te makke schapen, maar Joset toont zich een echte tiener en komt in opstand. Een verhaallijn, waar menig tienermeisje van die leeftijd zich vast goed in kan vinden. Boekhorst beschrijft bijna een jaar van het leven van Joset op kolonie Kosnapol. Af en toe zakt het verhaal iets in en komt het wat ongeloofwaardig over, maar over het algemeen is het vlot verteld. Het heeft een duidelijk open einde, maar het is dan ook niet voor niets een trilogie. Ik wil in ieder geval graag weten hoe het verder gaat met Joset en alles waar ze voor en tegen vecht.

Kirstin Rozema

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!