Verliefd op een moordenaar

Koud Bloed – Robert Bryndza – vertaling Jan Mellema – Meulenhoff Boekerij – 350 blz.

“In de koffer was het naakte lichaam van een man gepropt. Erica tilde de torso voorzichtig een eindje op. Eronder lag een hoofd. En zijn benen zijn afgehakt, zodat alles in de koffer paste. Het opgezwollen, ernstig toegetakelde hoofd was onherkenbaar. Tussen grote paarse lippen stak een opgezwollen zwarte tong.”
Met dit shockerende beeld opent Bryndza een nieuw, het vijfde, onderzoek van inspecteur-rechercheur Erica Foster. Het boek is prima te lezen als standalone, maar dan mis je wel de karakterontwikkelingen van zowel Erika als van Moss en Peterson en haar overige medewerkers. Wel geeft de auteur een kort ‘overzicht’ van die protagonisten. Aanbevelenswaardig is toch te beginnen met het eerste deel Meisje in het ijs.

Korte tijd geleden is er ook al een koffer met een verminkt lijk aangetroffen, is er een verband? En blijft het bij deze twee of is er een seriemoordenaar aan het werk? Blijft het bij moorden? Nee, De politiechef Paul Marsh heeft twee dochters, een tweeling. De moordenaars hebben besloten die te ontvoeren. Zal dat lukken? Een bijna onmogelijke zaak voor Erica en haar team en gevaarlijk ook. Peterson is al eens gewond geraakt en Erica wordt het slachtoffer van een al evenzeer shockerende als brute aanval. Net als het onderzoek iets begint op te leveren, moet ze noodgedwongen een pauze nemen. Gelukkig is ze sterk en zeer betrokken, zodat ze snel weer aan de slag gaat. Wint ze de race tegen de klok?

Net als in zijn voorgaande boeken hanteert de auteur zeer korte hoofdstukken, geregeld van datumaanduidingen voorzien, zodat de plot goed te volgen is. De gebeurtenissen worden steeds verder ontrafelt en de lijnen uit het heden en verleden gaan elkaar raken. Het perspectief ligt wisselend bij Erica en haar onderzoeksteam en de personages Max en Nina. Van die laatste twee eerst in flashbacks. Vooral Nina is een uitermate intrigerende jonge vrouw, waar je enerzijds sympathie en anderzijds een hekel aan begint te krijgen. Is zij ook slachtoffer?

Koud Bloed weet uitstekend het ingewikkelde werk van de teamleden weer te geven, maar laat ook de onderlinge persoonlijke verhoudingen een duidelijke rol spelen. De rol die Erica’s afkomst uit Slowakije speelt, staat meer dan in de vorige delen in de picture, speciaal waar het om de traditionele rol van familiebanden in die cultuur gaat, in tegenstelling tot de lossere banden in het Verenigd Koninkrijk. Het geeft een extra dimensie aan de karakterontwikkeling van Erica. Natuurlijk krijgt ze het diverse keren aan de stok met haar leidinggevenden en is het ook in haar privéleven lang niet allemaal koek en ei. Treffend is de bekoeling in de relatie tussen haar en Peterson. Gelukkig wordt dat zijspoor door Bryndza niet tot in den treuren opgevoerd en geromantiseerd, maar heeft het duidelijk steeds betrekking op de onderzochte moordzaak.

Koud Bloed is niet uitsluitend een thriller. Het is duidelijk dat Bryndza er niet voor uit de weg gaat enige maatschappijkritiek te leveren. Hij stelt het overduidelijke klassenverschil dat in het VK nog steeds een deel van het dagelijkse leven bepaalt aan de kaak, als hij figuren uit een comfortabel en rijk milieu afzet tegen de problemen van mensen die maar met grote moeite in een wereldstad als Londen overeind kunnen blijven. Het feit dat hij deze zaken moeiteloos in de plot weeft, getuigt van een grote schrijversklasse.

Dit is niet een thriller van dertien in een dozijn. Je wordt uit je comfortzone gerukt, dat is zeer vaag opgemerkt, maar vertellen hoe dat gebeurt, zou te veel verraden betekenen. De acceptatie van dit boek hangt sterk af van je voorkeur: wil je uitsluitend weten wie de moordenaar is en hoe de speurder de zaak tot een goed einde brengt, dan kun je misschien beter een ander boek lezen. Ben je echter geïnteresseerd is de motieven en achtergronden van de dader, dan heb je met dit boek een topper te pakken.

Is dat laatste het geval, dat zal je blij zijn te horen dat volgend jaar januari het volgende deel over de belevenissen van Erica en haar team: Doods Geheim zal verschijnen.

Kees de Kievid

Lees hier de recensie van Laatste adem

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!