Het verloren koffertje van Ann Rutgers van der Loeff – Basenau

Een opwindend circusavontuur

Het verloren koffertjeAls kind was ik gek op de boeken van An Rutgers van der Loeff. Ieder boek speelde zich ergens ver buiten mijn blikveld af en daar genoot ik van. Rossi, het krantenkind, Ze verdrinken ons dorp, Lawines razen en De kinderkaravaan, zodra er een nieuw boek van haar in de bibliotheek was, nam ik het mee naar huis.
Maar het allermooiste vond ik Het verloren koffertje. Het boek ontstond naar aanleiding van een prijsvraag in de Kriskras, een literatuurmaandblad voor kinderen waar wij op waren geabonneerd. Van het mooiste idee zou een heuse kinderboekenschrijfster een kinderboek schrijven. Toen het uitkwam, wilde ik het hebben en het staat nog altijd in de kast. Voor deze gelegenheid heb ik het weer eens gelezen. Met plezier!

Het verloren koffertje speelt zich af in de circuswereld. Het begint meteen dramatisch als de woonwagen van de het gezin Nicolaas, waarvan Sjakie de hoofdpersoon, deel uitmaakt, net afgebrand is. En dat terwijl zijn vader anderhalf uur later op moet treden als clown. Door de brand zijn al zijn kostuums verwoest, het enige wat overblijft is het geblutste koffertje met attributen. Sjakie is een gevoelige jongen. Hij heeft een oudere zus, Roos, en drie jongere broertjes, een moeder die half Frans, half Nederlands spreekt, en zijn vader die clown is. Pozzo, heet zijn vader in het circus. Met de optredens van zijn vader gaat het niet zo goed, de directeur is niet tevreden en ontslaat hem. Op de avond dat er een Deense agent is om te kijken of hij geschikt is voor een klein, Deens circus, krijgt Sjakie de opdracht om het koffertje van zijn vader van huis, ze wonen tijdelijk in een flat, naar het circus te brengen. Onderweg ziet Sjakie een hondje in het water liggen. Hij twijfelt niet lang, zet het koffertje neer en springt het water in om de hond te redden. Dat valt nog niet mee! Maar o schrik: als hij weer aan de wallekant staat met het hondje, blijkt het koffertje weg te zijn. Terwijl zijn vader al snel moet optreden!

Sjakie rent naar het circus en terwijl hij doornat is, rent hij verschillende woonwagens in en uit om zo een kostuum voor zijn vader bijeen te harken. Want de show moet doorgaan. Sjakie is zich zeer bewust van de ernst van de situatie, nu de agent op de tribune zit. Met de nodige hulp vindt hij wat zijn vader nodig heeft en die treedt op zoals hij nooit eerder deed. Natuurlijk komt alles goed en wordt het zelfs beter.
Ook nu is het nog steeds spannend en vol drama geschreven. Al zal het voor kinderen van nu mogelijk lezen als een historisch jeugdboek, want enigszins gedateerd is het wel. Maar nog altijd zeer de moeite waard!

Hanneke de Jong

Deze hommage is speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek 2013

Andere recensies

De ontdekking van Holland โ€“ Jan Brokken โ€“ Atlas Contact โ€“ 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjรคrbo, Johanna Lindbรคck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis โ€“ Eva Vriend โ€“ Atlas Contact โ€“ 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!