Verrassend fantasy debuut

Drakenzieler. Spiegelgeest – Cocky van Dijk – Zilverstroom – 353 blz.

spiegelgeestCocky van Dijk was beheerder van MagicTales.nl en was mede organisator en jurylid van de manuscriptenwedstrijd met Luitingh Fantasy. Daarnaast is ze zelf gaan schrijven. Diverse toneelwerken zijn inmiddels uitgegeven. Spiegelgeest is haar debuut. Het is het eerste deel uit de Drakenzieler trilogie.

Het verhaal gaat over Fenna die drakenzieler wil worden. Naast de sterftegrond van de Draken, de lege vallei, staat de Drakenburcht. Hier wordt elk jaar een Proeve gehouden. Fenna doet dit jaar een poging en slaagt. Tijdens haar opleiding blijkt ze uitzonderlijk sterk te zijn en wordt ze geselecteerd om Drakenzieler te worden. Een Drakenzieler begeleidt een draak als hij sterft en zorgt dat zijn ziel de juiste reis kan maken.

Wat Fenna niet weet is, dat de Drakenburcht en het Koningshuis achter de schermen jacht maken op De Kring, een groepering die op gruwelijke wijze de ene na de andere draak afslacht en hun zielen steelt.
Tijdens een gevaarlijk ritueel in de Drakenburcht wordt Fenna in de val gelokt. Ze weet zich echter met haar geest vast te klampen aan de ziel van haar monsterlijke belager. Het ziet er naar uit dat Fenna niet meer gered kan worden, maar in de haar resterende tijd kan ze nog wel van groot belang zijn in de strijd tegen haar sluwe tegenstander.

Er zijn al veel verhalen over draken maar het is Cocky van Dijk toch gelukt om een eigen invalshoek te vinden en een origineel verhaal neer te zetten.
De personages en hun onderlinge relaties worden goed beschreven en ook de omgeving en de draken worden mooi beschreven maar laat toch genoeg ruimte over voor de eigen fantasie.

Het perspectief is wisselend en dat vond ik af en toe wel eens storend en niet nodig om zoveel personages aan het woord te laten. De hoofdpersoon Fenna, haar vriend Arlan en hun leermeester Brann spelen alle drie een grote rol en daarvan vond ik het wel de moeite waard om het verhaal door hun ogen te beleven maar bij andere personen vond ik hun rol te klein en geen meerwaarde om vanuit hun perspectief te schrijven. In het begin duurde het dan ook even voordat ik in het verhaal zat.

De schrijfster maakt ook gebruik van flashbacks die ik, met name in het begin van het verhaal, wat lang vind duren, maar hoe verder het verhaal gaat des te sneller volgen de gebeurtenissen elkaar op en wordt het prettiger lezen.
Wat ik ook goed gevonden vond was de wending in het verhaal als de hoofdfiguur in de val wordt gelokt en je eigenlijk denkt dat het verhaal zou moeten stoppen, maar toch door kan gaan. Het is misschien voor een fantasyverhaal zelfs wat ongeloofwaardig, maar wel gedurfd.

Spiegelgeest heeft wat dat betreft een mooie afsluiting wat maakt dat je het boek goed zelfstandig kan lezen. Ik ben zeer benieuwd of Cocky van Dijk in het volgende deel de spanning en originaliteit kan behouden.

Conny Schelvis

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!