Een verrassende en onderhoudende thriller

De zaak – Rolf Österberg – Celtica Publishing – 524 blz.

De zaak1Rolf Österberg(pseudoniem) bracht een aantal jaren door bij het Korps Commandotroepen. Hij raakte geïnteresseerd in het werk van de Verenigde Naties en verbleef voor die organisatie een aantal jaren in Afrika. Momenteel is hij fulltime schrijver. In 2014 verscheen van zijn hand het tweeluik De Al-Qaedaconnectie en in het 2015 Het Oslo-virus.

De zaak handelt om een aantal papyrusrollen en een filmrolletje. Dat wat op de papyrusrollen staat beschreven zet de grondbeginselen van het katholicisme op het spel en Het Vaticaan doet er alles aan om de rollen en het filmrolletje in handen te krijgen om deze te kunnen vernietigen. Een Russische professor krijgt bij toeval de koker met de papyrusrollen en het filmrolletje in handen. Als hij wordt gevolgd door drie mannen weet hij dat hij moet vluchten. De papyrusrollen heeft hij al in veiligheid gebracht maar het filmrolletje draagt hij bij zich.

Als een van de mannen hem in de kraag vat, gooit hij het filmrolletje weg waardoor het in handen van Ilse de Weerd komt. De Nederlandse studente neemt het mee naar Amsterdam. Ondertussen is Mosche, een Mossadanalist op zoek naar zijn vriend, de Russische professor die spoorloos verdwenen is. Als in Amsterdam een gemartelde en vermoorde vrouw wordt gevonden krijgt de Amsterdamse politie te maken met een zeer ongewone zaak. De zaak voert je mee van Israël naar Nederland, Rusland en de Balkan. Een zaak die draait om Het Vaticaan die er alles aan gelegen is om de inhoud van de koker in de doofpot te stoppen. Al moeten hiervoor grote offers gebracht worden.

De zaak bestaat uit 24 hoofdstukken en een epiloog. De hoofdstukken zijn verdeeld in passages. Vanuit een wisselend perspectief worden we meegevoerd in een buitengewoon spannend verhaal. Al vanaf het eerste hoofdstuk is de spanning van hoog niveau en zit het tempo er goed in. Af en toe krijgen we even de tijd om bij te komen, waarna de spanning en het tempo weer in hoge mate opgevoerd worden. De achtergrond van de auteur laat duidelijk zijn invloed zien en zorgt voor de geloofwaardigheid van het geheel.

Meerdere partijen zijn geïnteresseerd in de inhoud van de koker, alleen hebben zij ieder hun eigen reden om hem veilig te stellen. Maar het is vooral de Kardinaal die geen enkel middel schuwt om deze in handen te krijgen. Gruwelijke martelpraktijken, liquidaties, alles om het beschrevene in de doofpot te krijgen. Een andere partij wil wraak en er ontstaat een kat- en muisspel waarbij nog meerdere slachtoffers zullen vallen. Helaas blijft een aantal personages wat vlak, maar ondanks dat is het toch mogelijk je goed in te leven en mee te leven en sommige motieven zijn begrijpelijk.

De zaak is een prima opgebouwd verhaal dat op een mooie wijze wordt afgerond. Een verrassende en uitermate onderhoudende thriller waarvan elke bladzijde boeiend is, vele uren leesplezier zijn gegarandeerd. Al denk ik wel dat dit boek de mannelijke lezer meer zal aanspreken dan de vrouwelijke.

Wendy Wenning

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!