Verrassende roman van Astrid Harrewijn

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)- Astrid Harrewijn – Boekerij – 300 blz.

drie vrienden, een huis en een klusjesmanAstrid Harrewijn studeerde rechten en was daarna werkzaam als vertaalster. Na het winnen van een schrijfwedstrijd debuteerde ze in 2006 met haar roman Ja kun je krijgen. Inmiddels heeft zij zeven romans gepubliceerd.

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) neemt ons mee naar een oud huis in hartje Amsterdam. De cover spreekt wat dat betreft voor zich, het straalt Amsterdam uit, de huisjes en de tram richting Museumplein. Dat de klusjesman tussen haakjes staat, is niet zo vreemd want die speelt niet zo’n grote rol in het verhaal. Het draait voornamelijk om Noor, haar zusje Kiki en Noors studievriend Joost.

Noor, de ideale vriendin en dochter, krijgt een prachtige baan aangeboden als conservator bij het Van Gogh Museum. Ze grijpt deze kans met beide handen aan, ook al moet ze ervoor van Maastricht naar Amsterdam verhuizen. Ze komt terecht op een piepkleine kamer en haar relatie wordt een weekendrelatie tot ergernis van haar vriend en haar moeder die klaar waren voor bruiloft en (klein) kinderen. Haar jongere zusje Kiki is bewust single en heeft een onbezorgd leventje. Ze werkt voor een kunstenaar en reist voor hem de hele wereld over. Als hij zijn nogal spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk in Amsterdam en de rest van Europa wil brengen, moet zij dat gaan regelen. Als uitvalbasis kiest ze Amsterdam.

Redder in nood lijkt Joost, hij is archeoloog en kunsthistoricus die werkt als adviseur bij het Rijksmuseum. Hij heeft een oud vervallen pandje in de stad gekocht. Hij vraagt Noor op de bovenetage in te trekken, zodat zij meer ruimte heeft en ze de kosten kunnen delen. Noor vraagt haar zusje Kiki ook mee en zo belanden ze alle drie in het huis waar klusser Gijs en zijn hond Meneer Jansen geregeld over de vloer komen. Bij het betrekken van de woning hebben ze elkaar beloofd niet over het werk te praten wat voor Noor een zeer zware dobber wordt, omdat zij een groot schandaal in de kunstwereld ontdekt.

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) is een boek dat je in één zucht uitleest. Naast de burgerlijke vriend en irritante ouders waar Noor van los wil breken, loopt ze ook op haar werk geregeld tegen een muur aan. Dan is er een directeur die niet geschikt is of een mannelijke collega die vindt dat ze niet goed functioneert, maar ondertussen gewoon bang is dat ze zijn baan inpikt. Noor is verder behoorlijk jaloers op het vrije leventje van haar zusje Kiki, maar ook dit blijkt niet zaligmakend. Kortom alle personages vinden het gras groener aan de overkant en moeten uiteraard zelf ontdekken of dat ook echt zo is. Uiteraard gebeurt dit naast een weggepinkte traan ook met de nodige humor die je in alle romans van Astrid Harrewijn tegenkomt.

Astrid Harrewijn heeft, vermoed ik, veel werk gehad aan de research voor het boek en dat merk je aan alles, de details betreffende de musea, kunstenaars en hun werken en stijlen. Het is ook leuk dat ze wat relatief onbekende werken van Van Gogh bespreekt en zo eigenlijk de lezer nieuwsgierig maakt naar deze schilderijen en de musea die langskomen in het verhaal. De manier waarop hoofdpersoon Noor haar liefde voor de kunst uit, maakt gewoon dat je zelf voor zo’n schilderij wil gaan staan. Zeer knap als het je als schrijver lukt een fictief personage dit te laten doen met de lezer.

In eerste instantie dacht ik dat de schrijfster weer een chicklit had geschreven. Het enige wat het boek gemeen heeft met een chicklit is de snelheid van het verhaal. Ondanks de dramatische verhaallijn is het toch luchtig geschreven. Door het gebruik van oudere personages, die goed worden uitgediept en meer inhoud en achtergronden in het verhaal geven, is het een mooie roman geworden, die helaas veel te snel uit was.

Conny Schelvis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!