Verwarring is goed

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek – Sabine Wassenberg – Veen Media – 100 blz.

Filosofie Magazine is een filosofisch tijdschrift dat maandelijks in Nederland en België verschijnt. Voor het eerst verschijnt er nu in Nederland een filosofisch doeboek voor kinderen.

Als ondertitel kreeg dit boek mee “boordevol gedachtenexperimenten, mindfucks en geniale grappen” en in de inleiding wordt even kort uitleg gegeven over wat filosofie is. Filosofie is nadenken over vragen waar geen juist antwoord op is. Je vormt je eigen mening en gedachten over dit onderwerp en eigenlijk is dan een antwoord bijna nooit fout. Als je je mening maar kunt onderbouwen. Het is dus iets wat je misschien al dagelijks doet, want als je kunt denken kun je ook filosoferen. Dus wat is er dan leuker om de kinderen spelenderwijs aan het denken te zetten? Bovendien staat er dat je er ook flink van in de war kan raken, maar dat dat juist goed is omdat je er dan juist extra door gaat nadenken. Dus aan de slag dan maar!

Het boek is heerlijk dik, 100 pagina’s vol weetjes, vragen, puzzels, raadsels, antwoorden ( op de puzzels niet op de vragen) over heel veel uiteenlopende onderwerpen. Over denken, taal, geloof, je brein, de tijd, de hemel of de hel, goed of slecht, geld , of dieren kunnen denken en over hoe het zou zijn als je een vleermuis was. Kortom genoeg om je hersenen mee aan het werk te zetten.

De onderwerpen zijn onderverdeeld in tien hoofdstukken, zodat je snel iets kan vinden. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen weetjes, puzzels en doe-opdrachten. Er is een speelse lay-out gebruikt in rustige kleuren, pagina’s zijn goed benut en de indeling is speels druk, maar wel duidelijk.

Door de leuke en vrolijke vormgeving zal het kinderen snel aanspreken. Er komen wat grote filosofen voorbij, maar de nadruk ligt op plezier hebben en lekker bezig zijn. Het belangrijkste vinden de makers dat er aan kinderen ook best moeilijke vragen mogen worden gesteld. Die vragen zijn er zeker en wie weet komen kinderen/jongeren juist met logische antwoorden. Kortom een leerzaam, maar vooral leuk boek !

Conny Schelvis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!