Vloggen voor een reis naar New York

Dagboek van een vlogger – Tim Collins – illustraties: Katie Abey – vertaling: Marie Lotte Hagen – Ploegsma – 216 blz.

Olivia wil sparen voor een schoolreis naar New York, die zij met haar nieuwe school gaat maken. Maar hoe komt ze aan geld? Ze besluit te gaan vloggen, maar wanneer ze de opname van zichzelf terugkijkt, vindt ze dat ze niet geschikt is voor de camera. Ze besluit een meisje uit haar klas te vragen om voor haar te acteren in de video’s. Klasgenoot Emma wil dolgraag actrice worden en zo kan ze mooi ervaring opdoen, vindt Olivia. Emma stemt in en zo begint de vlog ‘Destiny’s channel’.

Wanneer na een tijdje het aantal kijkers onvoldoende blijkt om aan de video’s te kunnen verdienen, vraagt ze een andere klasgenoot om ook een rol te spelen in haar video’s. Joost mag de rol van Gale op zich nemen, het zogenaamde vriendje van Destiny. Wanneer hij op een dag samen met zijn echte vriendin op straat loopt, herkennen fans van Destiny’s channel hem en bekogelen hem met frietjes, omdat ze denken dat hij vreemd gaat. Nu haar vlog steeds populairder wordt, wordt de kans groter dat iemand zal ontdekken dat alles nep is.

Natuurlijk zou het een saai verhaal zijn wanneer alles maar goed blijft gaan. Een klasgenoot, een vreselijke jongen waarmee Olivia eigenlijk liever niet gezien wil worden, komt achter haar geheim en besluit haar zelfs te chanteren. Niet alleen haar spaargeld komt in gevaar, ook haar reputatie staat op het spel.

Het duurt even voor het verhaal echt goed op gang komt, maar zo halverwege begint het goed vaart te krijgen en volgen de spannende gebeurtenissen elkaar snel op. In het begin moest ik wennen aan de dagboekstijl waarin het verhaal is geschreven. Het loopt hierdoor niet vloeiend en dan wordt de tekst ook nog onderbroken door de stukken tekst die over de vlogs zelf gaan. Die staan in een ander lettertype. Tussen de tekst door staan kleine, grappige illustraties van Katie Abey. Ze voegen niet zo heel veel toe aan het verhaal, maar zorgen ervoor dat het boek er wat speelser en vrolijker uitziet.

Het verhaal is grappig geschreven. Het is leuk om Olivia’s gedachten te lezen die perfect passen bij meisjes van deze tijd. Soms is het net of ik mijn dochter hoor praten. Na iedere vlog zijn ook de reacties te lezen van mensen op het internet die zo herkenbaar zijn. Alle verschillende typen reacties zijn goed en op hilarische wijze neergezet. Ze lijken zo van het internet geplukt. Ik moest er echt vreselijk om lachen. Zo reageert er steeds een zogenaamde Evil Erik: “Dat zijn drie minuten van mijn leven die ik nooit meer terugkrijg. You suck.” Maar ook de grammaticapolitie komt om de hoek kijken.

In het boek komen diverse thema’s aan bod, zoals vriendschap, populaire meidenkliekjes, onzekerheid, erbij willen horen en pesten, die mooi zijn verweven in het verhaal. Daarmee krijgt het verhaal meer diepgang. Je leeft goed mee met de hoofdpersoon, die dankzij de thema’s een ontwikkeling doormaakt die heel leerzaam kan zijn. Zo vind ik het bijvoorbeeld erg mooi hoe zij omgaat met de pesterijen op school nadat het helemaal mis is gegaan met haar vlog. Kortom, dit is een vermakelijk en leerzaam boek voor jonge meiden die ambities hebben om ook te gaan vloggen.

Corine Gorter

Andere recensies

Dierenarts in New York – Amy Attas – Vertaling: Els Franci-Ekeler – The House of Books – 317 blz. Amy Attas is al ruim veertig jaar werkzaam als dierenarts in New York. Ze is ooit geïnspireerd door het boek over James Herriot, All Creatures...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Memoires, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Geestenkrijger – Linda Dielemans – Moon – 320 blz.   Dit boek speelt zich ongeveer 3500 jaar geleden af in de middenbronstijd, de tijd dat naast steen, ook brons werd gebruikt om voorwerpen te maken. In deze tijd wordt Arn door zijn vader opgeleid...
Lees verder Categorie: Historische roman, Kinderboeken
| Reageer!
Zullen we dan maar heel lang leven – Thomas van der Meer – Pluim – 200 blz. Zullen we dan maar heel lang leven is het tweede boek van Thomas van der Meer, in 2019 verscheen zijn romandebuut Welkom bij de club. Daarin beschrijft...
Lees verder Categorie: Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!