Vlotte jeugdthriller vol heftige gebeurtenissen

Snitch – Margje Woodrow – De Fontein – 267 blz.

Margje Woodrow (1975) was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers en aan het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen. Snitch is haar vijfde jeugdthriller, en ze is van plan om nog veel meer boeken te schrijven.

De jarenlange vriendschap tussen Roos en Quinty staat ernstig onder druk wanneer Fenna bij hen in de klas komt. Quinty kiest voor Fenna en haar vrienden. Roos voelt zich afgedankt. Ze reageert heftig, iets wat haar omgeving als een probleem ziet. Er wordt zelfs ritalin voorgeschreven, maar Roos weigert. Steeds vaker lijkt Roos betrokken bij ongelukken van haar klasgenoten. Ze heeft de schijn tegen en iedereen verdenkt haar. Maar dan ontdekt Roos wat er daadwerkelijk speelt. Geloven ze haar of is er sprake van verraad?

Roos heeft het zwaar. Er gebeurt van alles om haar heen en ze lijkt overal de dupe van te worden. Maar wat is er nou echt aan de hand? Daar komen Roos en de lezers gaandeweg in het boek achter. Langzaam maar zeker ontrafelt het web van leugens en problemen. De auteur weet de spanning goed vast te houden door beetje bij beetje steeds meer informatie vrij te geven en er steeds een schepje bovenop te doen. Roos, Quinty en Fenna maken een hoop mee, het is geen leven voor watjes.

Zo nu en dan stapelen de problemen en gebeurtenissen in Snitch zich wel heel erg op: ADHD, drugs, pesterij, diefstal, chantage, groepsdruk, onvrijwillige seks, bedreiging, etc. Het houdt niet op. Hierdoor is niet alles zo diepgaand als je soms zou willen, maar het houdt het verhaal wel continu in beweging en is het spannend voor de jonge lezer. Het enige wat een beetje storend was, was de verhaallijn met Damian. Er moest nog even wat liefde in gepropt worden, dus komt deze jongen om de hoek kijken. Maar wat hij al vanaf dag één moet verdragen en voor een hysterisch tienermeisje overheeft, is een beetje ongeloofwaardig. Het komt ietwat gekunsteld over.

Het boek leest lekker weg, dus dat ene irritatiepuntje is schrijfster Margje Woodrow vergeven. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van Roos en Quinty, waardoor je het gevoel hebt een volledig beeld mee te krijgen. Alles is geschreven vanuit het ik-perspectief, waardoor het makkelijk is met de personages mee te leven. De vele dialogen maken de tekst, ondanks alle heftigheid, enigszins luchtig. Woodrow schuwt de hippe woorden niet, waardoor het voor jongeren realistischer wordt. Daarbij is een harde cover voor mij altijd een enorm pluspunt. Snitch is een vlot, spannend boek voor meiden van een jaar of 13-14.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!