Voor alle creatieve kinderen van de wereld

Ontwerp: Raffi – Craig Pomranz – Illustraties Margaret Chamberlain – Vertaling: Ineke Ris – Uitgeverij C. De Vries – Brouwers – 32 blz.

ontwerp raffiIllustratrice Margaret Chamberlain draagt dit prentenboek op aan ‘alle creatieve kinderen van de wereld’. Waarschijnlijk om te benadrukken dat je je vooral niet moet laten demotiveren als je iets goed kunt of heel erg leuk vindt. Ook niet wanneer je iets doet wat geen enkel kind in je omgeving doet.

Dat is waar ‘Ontwerp: Raffi’ over gaat over anders zijn en hierom gepest worden. Raffi houdt niet van voetballen of wilde spelletjes zoals de jongens uit zijn klas. Op een dag ontdekt hij dat hij heel goed kan breien. Dan verandert alles. Zeker als hij later óók nog ontdekt dat hij goed is in het ontwerpen en naaien van kleding.

Raffi vindt breien zo leuk dat hij het overal doet, ook in de bus en op school. Hij wordt door zijn klasgenootjes raar aangekeken en gepest. Maar Raffi trekt zich er niets van aan. En uiteindelijk maakt hij iets waar al zijn klasgenoten hem om bewonderen!

Het bijzondere aan dit prentenboek is dat Raffi zich anders voelt en dit zelfs benoemt door aan zijn moeder te vragen of hij een meisjesjongen is, maar wel van zichzelf accepteert dat hij anders is. Hij doet niet zijn best om toch vriendjes te maken en het pesten zo te ontlopen. Auteur en illustrator laten zien dat ieder kind anders is, en dat kinderen zich naar hun talenten moeten ontwikkelen. Niet alle kinderen hebben dezelfde hobby’s en dromen. Dit doen zij op een luchtige, vrolijke manier. Er hangt een positieve sfeer over het verhaal. De illustraties zijn vrolijk en kleurrijk. Er zijn blad vullende tekeningen en pagina’s met kleine plaatjes en stukjes tekst. Dat laatste brengt snelheid in het verhaal.

De grote illustraties benadrukken het belang van de betreffende ontwikkeling in het verhaal. Een heel gaaf prentenboek om op school, thuis of binnen andere groepsverbanden bezig te zijn met anders zijn en het hebben van een bijzondere hobby.

Nelly Hofman

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!