Voor alle meiden die fan zijn van iets of iemand

Fangirl – Rainbow Rowell – Vertaald door Jeanette Dekker – Van Goor – 336 blz.

fangirlRainbow Rowell heeft twee Young Adult boeken, Fangirl en Eleanor & Park, op haar naam staan, net als twee boeken voor volwassenen, Landline en Attachments. Fangirl is het eerste boek van haar wat in het Nederlands vertaald is.

Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films. Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Mijn mening

Ik had online al erg veel over Fangirl gehoord. Ik was dan ook dolblij toen ik zag dat het boek hier uit zou komen. Ik kan zeggen dat er aan mijn verwachtingen zeker voldaan is!

Cath is altijd al een fangirl geweest, iemand die ergens fan van is en hier een ietwat ongezonde obsessie voor heeft gevormd. In het geval van Cath heeft deze obsessie zich gevormd voor de Simon Snow serie, de grootste boekenserie die er is. Ze is altijd al samen met haar tweelingzus Wren fan geweest van de serie. Samen schreven ze fanfictions; verhalen gebaseerd op de serie, en gingen samen naar boekenwinkels om het boek als eerste in handen te krijgen. Nu ze gaan studeren, wil Wren meer afstand doen van Cath. Ze hebben achttien jaar lang alles samen gedaan en daar heeft Wren genoeg van. Ze wil niet meer bekend staan als de helft van de tweeling, maar een eigen persoon worden. Voor Cath komt dit alles aan als een hele klap en ze heeft geen idee hoe ze alles in haar eentje moet gaan redden. Zeker niet als ze op een kamer komt met de altijd uitgaande Reagan, die totaal niet staat te springen om een kamergenoot. Daarbij komt ook nog eens dat Reagan een vriend genaamd Levi heeft die iets te vaak op de kamer van Cath en Reagan rondhangt.

Dit boek is echt enorm schattig, grappig en lief. Toch was het op sommige momenten wat serieuzer. Deze serieuze momenten gingen vooral over de angststoornissen van Cath, iets wat zeker een serieus probleem is. Ik vond het erg mooi om te zien hoe de verhoudingen tussen de romantiek en het serieuze deel verdeeld waren. In Fangirl is het Rowell zeker gelukt om de perfecte balans te vinden tussen alle elementen. Ik heb geen enkel moment het gevoel gehad dat de romantiek te overheersend was, terwijl het wel een enorme rol speelt in het boek.

Het verhaal is goed opgebouwd en gaat niet te snel en niet te langzaam. Af en toen zijn er tijdsprongen van een paar dagen of weken, omdat het boek zich in één enkel schooljaar afspeelt. Hier had ik zelf totaal geen moeite mee, het zorgde er juist voor dat het boek makkelijker doorlas.
Het verhaal zelf vond ik ook erg origineel. Ik had nog nooit van een soortgelijk verhaal gehoord, dus dat was zeker een pluspunt. Er werden, zoals ik al eerder schreef, luchtige onderwerpen aangesneden, maar er waren ook zeker serieuze stukken.

Fangirl had voor mij ook één enkel nadeel. Dat was het einde. Het was niet zo dat het einde zelf heel naar was, totaal niet. Ik had gewoon nog veel meer willen lezen over Cath, Wren, Levi en Reagan. Ik wil meer! Ik snap natuurlijk dat een boek niet voor altijd door kan gaan, maar ik had zo graag meer willen hebben.

Dit boek is eigenlijk voor iedereen die zelf ergens heel erg fan van is of is geweest een aanrader. Het is wel meer een meidenboek, dan iets wat ik een jongen zou zien lezen. Ik ben erg benieuwd naar andere boeken van Rainbow Rowell en ik hoop dan ook van harte dat die er nog gaan komen!

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!