Het voorkomen van herrie in je hotel

De zeven regels van meneer Reimers – Ria Harmelink – Haystack – 127 blz.

meneer-reimersRia Harmelink is journalist, tekstschrijver en eindredacteur. Willem Reimers (beter bekend als meneer Reimers) is hotelier en televisiepersoonlijkheid. Hij vertelde zijn verhaal over gastvrijheid, ondernemen en goed fatsoen aan Ria Harmelink die het optekende in dit handzame en vlot lezende verhaal.
Als je het boek openslaat vind je de inhoudsopgave als een menukaart afgebeeld en tref je als voorgerechten een voorwoord van Herman den Blijker en een inleiding van meneer Reimers zelf aan. Herman den Blijker is chef-kok en samen met meneer Reimers te zien in televisieseries als “Herrie in het hotel”. Ook is hij gemiddeld twee avonden per week gastheer in het restaurant Las Palmas van den Blijker.

In de inleiding vermeldt Reimers dat zijn zeven regels niet uit de lucht komen vallen. Opgegroeid in een gezin waar discipline en etiquette hoog in het vaandel stonden. Hij kreeg wat hij nodig had, maar werd zeker niet verwend. Zelf werken voor de extra dingen die je wilt hebben werd er met de paplepel ingegoten en heeft hem gevormd tot waar hij nu is. Vijftig jaar werkervaring en ondernemingservaring. In zijn zeven regels vertelt hij zijn gedachten over goed ondernemerschap. Zeven regels waarnaar hij zelf gewerkt heeft en succesvol mee is geworden.

Het hoofdgerecht beslaat de zeven hoofdstukken die elk een van de zeven regels uitlegt aan de hand van praktische voorbeelden en anekdotes. Ook laat hij weten waarom het zo belangrijk is om een goede indruk bij je gasten achter te laten, met twee woorden te spreken en onzichtbaar aanwezig te zijn. Enkele regels zijn ‘gastvrijheid is geen luxe maar een noodzaak’ en ‘je moet altijd voor een tien gaan’.

Het geheel wordt afgesloten met een klein nagerechtje. Een korte biografie van Willem Reimers. Omdat zijn carrière al in het verhaal zelf wordt besproken, had die van mij wel achterwege gelaten kunnen worden. Het is zeker geen saai managementboek over het ondernemerschap geworden maar een heerlijk boekje wat lekker weg leest en bij veel momenten heb je een stukje herkenning, omdat je die situatie voor je kunt halen. Sommige regels liggen voor de hand en zijn zo simpel dat het je zal verbazen hoe vaak het dan in de praktijk nog mis kan gaan. Hier en daar wordt er wel eens in herhaling vervallen, maar dat is niet al te storend, omdat het relevant is voor dat stukje tekst en het verhaal in vlot tempo door blijft lopen. Een verhaal met een lage drempel dat niet alleen voor de ondernemers een aanrader is maar ook voor iedereen die met wat voor vorm van dienstverlening dan ook te maken heeft.

Conny Schelvis

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!