Vragen aan Sandra Berg

Alexandra van Bergen (Roermond, 15 oktober 1960), beter bekend als Sandra Berg, is een Nederlandse schrijfster. Ze schreef meer dan tweehonderd romans voor de Favorietreeks. Haar eerste boek, De Nacht van de Wolf, verscheen bij uitgeverij Ellessy. Het is een thriller die zich afspeelt in het Nederlandse Peelgebied. Haar meer recente boeken zijn voornamelijk romans.Haar vader kwam op jonge leeftijd om bij een auto-ongeluk waardoor moeder met drie kinderen achterbleef. Berg kwam te wonen in het Limburgse dorpje Horn en ontwikkelde daar een grote passie voor paarden. Ze trouwde voor het eerst toen zij 20 jaar oud was. Kort na haar huwelijk begon ze te studeren, maar ze maakte haar studie nooit af. Ze hertrouwde toen ze 24 was en kreeg twee kinderen met haar toenmalige echtgenoot. In 2003 trouwde ze voor de derde keer. Ze woont in Zweden.

Had je als kind al het idee dat je later boeken wilde gaan schrijven?

Nee, niet echt. Ik geloof niet dat ik als kind erg bezig was met mijn toekomst. Toch was het schrijven mij niet vreemd. Lange, dramatische brieven over mijn ellendige eenzaamheid en de tranen die nachthemd en kussen doorweekten van puur verdriet bezorgden mijn moeder het nodige schuldgevoel als ze een avond moest werken (en nee hoor, ik was niet alleen. In het begin was er een oppas en later waren het mijn oudere broer en zus die de taak op zich mochten nemen) . Maar ook ijverig geschreven verhalen over cowboys en pony’s met roze strikken en horror-opstellen over spookhuizen zagen toen al het daglicht.

Wat waren in je jeugd je favoriete boeken en schrijvers?

Ik herinner mij dat niet meer zo goed, maar ik weet dat ik gek was op verhalen over dieren. Vooral over paarden. En een dierengek ben ik nog steeds. De royalty’s van Molly’s dagboek gingen (en gaan) volledig naar Brooke Hospital en de royalty’s van Onmogelijke Keuze gingen (en gaan) naar Paard in Nood in Spanje.

Werd lezen thuis gestimuleerd?

Iedereen in ons gezin las graag, dus ja… ik ben daar wel mee opgegroeid.

Je woont sinds 2005 in Zweden. Is het lastig om voeling te houden met Nederland of maakt dat voor het schrijven niets uit?

Ik heb natuurlijk nog familie en vrienden in Nederland en kom er dan ook regelmatig. Dus die connectie raak je nooit echt kwijt, al heb ik niet zo veel meer met het land zelf.
Veel boeken spelen zich dan ook in Zweden af. Een logisch gevolg van mijn emigratie en mijn leven hier, denk ik

Waarom heb je een pseudoniem?

Toen ik mijn eerste thriller publiceerde, was ik nog niet met mijn huidige echtgenoot getrouwd en droeg ik nog mijn meisjesnaam: Sandra van Bergen.
Mijn uitgever zag echter graag een korte, eenvoudige naam en dat leidde tot inkrimping van mijn naam naar ‘Sandra Berg’

Je schrijft thrillers en feel-good boeken. Wissel je de genres af of heb je geen bepaalde volgorde.

Ik ben begonnen met thrillers, maar overgegaan naar (feel-good) romans omdat ik toch al wat werk in die richting deed en daar op de Nederlandse markt op dat moment meer vraag naar was. Een paar zijsprongen naar Fantasy en Kinderboek heb ik mij even goed veroorloofd en onlangs publiceerde ik, op aanvraag, de edu-thriller Anoniem in samenwerking met Happy Motion/Pijn Samen om op spannende wijze de problematiek omtrent Chronisch Pijn bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.

Hoe ga je bij een boek te werk? Maak je een schema en werk je de personages van tevoren uit of werk je organisch?

Ik begin altijd met een synopsis voor de uitgever en een synopsis voor mijzelf. Vanuit die laatste synopsis maak ik schema over de chronologische gebeurtenissen in een boek.
Personages werk ik in dit stadium ook uit. Daarbij bepaal ik niet alleen hun uiterlijk, maar ook het karakter en hun achtergrond. Die achtergrond werk ik zeker bij hoofdpersonen volledig uit, zelfs als dat niet altijd in een boek naar voren komt. Het is voor mijzelf noodzakelijk dat ik weet wat de achtergrond van mijn personage is en waarom ze de dingen doen die ze doen. Daar moet gewoon voor mijzelf logica in zitten.

Heb je een vaste schrijfplek en werk je op vaste tijden?

Ja, ik heb een vaste werkplek en ik werk op vaste tijden, met nadruk op de ochtenduren, omdat ik dan het meest productief ben.

Wat was voor jou de aanleiding voor het schrijven van Gebroken vleugels?

De kennismaking via internet met twee zeer intrigerende danseressen, krantenberichten over dodelijke vetes tussen bendeleden en documentaires over achterstandswijken en georganiseerde misdaad.
Mijn boeken zijn meestal een gevolg van berichten, verhalen of documentaires die, vaak per toeval, op mijn pad komen.

Hoe heb je onderzoek gedaan naar het criminele circuit waarin Gebroken vleugels zich afspeelt?

Ik heb een hele berg (betrouwbare) documentaires achter de kiezen, maar ik ben niet geïnfiltreerd in dat milieu om meer kennis op te doen. Dat was misschien voor het verhaal de beste optie geweest, maar wellicht iets minder geschikt voor mijn gezondheid. Ik heb echter wel nogal fanatiek gedanst. Dat dan weer wel.

Waarom heb je in Gebroken vleugels gekozen voor de wisselende beschrijving vanuit het oogpunt van de hoofdpersonen?

Dat is iets wat ik vaak in boeken doe, omdat lezers dan inzicht krijgen in de reden achter het handelen van meerdere personages.

Ben je al met een volgend boek bezig? Kun je vast een tipje van de sluier oplichten?

Ik werk momenteel aan de roman Gevangen Vlinder over een samenloop van omstandigheden die leidt tot de ontvoering van een klein kind en over de impact daarvan op de ouders, het kind en zelfs de persoon die het kind ontvoerde.

Vragen: Yvonne Hogt en Pieter Feller

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!