Waar is de onbekende broer?

Broer GEZOCHT – Hetty Luiten – Ellessy Relax – 258 blz.

Broer gezochtHetty Luiten neemt ons mee naar het Groningse platteland waar Milly en Jan-Jakob net de trotse ouders zijn geworden van zoon Roy. Ook dochtertje Fay is meer dan trots op haar broertje. De beide ouderstellen van het paar en de overige familie wonen nog steeds in Den Haag, maar Milly en haar gezin hebben de rust en ruimte van Groningen opgezocht.
Vlak na de geboorte van Roy krijgt Milly een telefoontje van haar zus Kitty. Hun moeder Babs heeft in de portefeuille van haar net overleden vader (dus de opa van Milly en Kitty) een briefje gevonden van ene Anna, waarin staat dat haar vader een zoon gekregen heeft.

Maar niemand heeft ooit van dit verhaal gehoord. Blijkbaar heeft haar vader dit voor haar en haar zus Geerte verborgen willen houden. Babs is in alle staten en neemt het haar vader hoogst kwalijk. Geerte en Kitty daarentegen vinden het reuze interessant en willen deze onbekende broer opsporen. Maar hoe ga je te werk? Via internet proberen ze te achterhalen waar opa (want in eerste instantie gaan alleen Kitty en Milly op zoek) geweest kan zijn in Groningen. Van wie was het pension waar hij in die tijd logeerde en wie kan Anna geweest zijn? Het onderzoek lijkt op een dood spoor te belanden tot Milly op een avond een advertentie in het dagblad ziet staan met precies die gegevens, die zijn ook hebben.
De advertentie blijkt geplaatst door tante Geerte, die meer wil weten. Ze krijgt diverse reacties en besluit vanuit Dan Haag over te komen en te blijven logeren bij Milly en Jan-Jakob. Ze maakt afspraken en ontmoet mogelijke kandidaten. Maar geen van hen blijkt de echte halfbroer van hen te zijn.

Ondertussen maken Milly en Jan-Jakob aan den lijve mee wat het is je kind kwijt te zijn, als de kinderwagen met Roy erin wordt meegenomen door een vreemde vrouw. Ze zijn in alle staten en beseffen eens te meer hoe belangrijk familie is. Is Roy ontvoerd of wat is er aan de hand? Gelukkig wordt hij dezelfde avond nog gevonden en blijkt alles een vreselijk misverstand. Maar nu weten ze ook meer dan duidelijk dat die onbekende broer gevonden moet worden.

Broer GEZOCHT is een gezellige, soms kneuterige, roman van Hetty Luiten. Ze weet je mee te nemen naar het plattelandshuisje van het stel, dat eigenlijk veel te klein is. Hetty gebruikt in mijn optiek toch wat items die mij tegenstaan en die ik niet zo goed kan begrijpen. Waarom moet het een te klein huis zijn, waarom is met alcohol achter het stuur, al is het niet meer dan één glas (maar dan nog: iets waar zoveel campagne tegen gevoerd wordt in deze tijd) voor haar blijkbaar geen probleem? Dat vind ik persoonlijk erg jammer.
Of de broer wordt gevonden verklap ik niet. Broer GEZOCHT is ondanks wat kleine mankementen toch een leuke, best nog spannende roman.

Kirstin Rozema

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz. Β  Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!