Waardeer wat je hebt en je bent een rijk mens

The having – Het geheim van rijk worden – Suh Yoon Lee en Jooyun Hong – Vertaling: Vitataal – Kosmos Uitgevers – 270 blz.

In dit boek volg je journaliste Jooyun Hong en goeroe Suh Yoon Lee, die elkaar meerdere keren ontmoeten en filosofische gesprekken hebben over rijkdom, wat dat nu eigenlijk is, en hoe je zelf rijk kunt worden. Miljonair zelfs. Nu klinkt dat voor ons nuchtere Hollanders waarschijnlijk wat gek in de oren. Want rijk word je toch door hard te werken? Of je moet toevallig een winnend lot bezitten of een erfenis krijgen. Maar anders ben je best wel de klos. Denken wij. Zou het soms ook anders kunnen?

De originele titel was net iets uitgebreider. Eigenlijk was de titel: de geheime kunst van je rijk voelen en rijk worden. Het gaat in het boek nu juist heel erg over dat stukje: je rijk voelen. Wanneer je je rijk voelt, leidt dat tot rijk worden, en niet andersom. In dit boek wordt op heel eenvoudige wijze uitgelegd hoe je je leven kunt veranderen, en hoe je een positiever en fijner leven kunt manifesteren.
Het boek is verdeeld in zes delen die weer zijn onderverdeeld in kleine hoofdstukken. Hierdoor leest het boek makkelijk en prettig. En ieder hoofdstukje wordt weer afgesloten met enkele citaten, een korte omschrijving waar het hoofdstuk over ging. Zo kan je later makkelijk een hoofdstuk terugvinden dat je nog een keer wilt lezen. Of je leest enkel de citaten nog eens door, om je de nieuwe kennis eigen te kunnen maken.

Dit is niet het eerste boek dat ik lees over rijk worden. Het is ook niet bepaald het eerste boek dat over dit onderwerp is geschreven. Wat het voor mij toch uniek maakte is het feit dat het boek door een vrouw geschreven is, en dat gesprekken weergeeft die tussen twee vrouwen plaatsvonden. Ik voelde mij daardoor meer aangesproken door dit boek. Eindelijk een boek voor en door vrouwen! Niet dat het boek niet gelezen kan worden door mannen, vrouwen lezen tenslotte ook boeken die door mannen geschreven zijn. Daarnaast is het ook een kalm en rustig boek. Het leest makkelijk en prettig, waardoor je het snel leest, maar tegelijkertijd is het heel ontspannend, doordat het boek een beetje leest als een roman. Het maakt je enthousiast, maar niet op een hyperactieve manier. Het boek roept je eerder op om mindfull om te gaan met je leven, je bewust te zijn van je gevoelens en gedachten. Het vraagt je eigenlijk eerder om een stapje terug te doen en te reflecteren. Iets wat we in onze jachtige en vluchtige maatschappij juist niet doen, maar wat denk ik absoluut geen kwaad kan.

Het boek gaat beslist een stap verder dan de titel die ik mijn recensie gaf. Het stopt niet bij je rijk voelen en tevreden zijn met wat je hebt. Het gaat om het veranderen van je mindset, op milde wijze, waardoor je je realiseert wat je hebt, dat je daarvan geniet en er dankbaar voor bent. Het gaat erom dat je je veel bewuster bent van hoe je je geld uitgeeft en waaraan, niet door een kasboek bij te houden, maar door je gevoel bij te houden. Het boek stelt dat, wanneer je eenmaal weet om je mindset over geld en over je eigen financiële situatie te veranderen, je leven dan vanzelf mee verandert. Oorzaak en gevolg keren om. Eerst voel je je rijk, daarna word je rijk(er). Of het ook echt zo werkt? Dat mag je zelf uitvogelen. Zeker is dat dit boek je zal helpen je mindset op een milde wijze te veranderen, maar je moet het wel zelf doen. Het boek nodigt je uit en neemt je op zachte wijze mee aan de hand. Het is beslist een heel fijn boek om te lezen, dus waarom niet? Ik zou zeggen: geef het een kans.

Corine Gorter

Boek bestellen!

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!