Waardig slot van De Labyrintrenner

De Doodskuur – James Dashner – Vertaling: Rogier van Kappel – Uitgeverij Q – 365 blz.

de doodskuur(1)Let op: De recensie kan spoilers bevatten voor het eerste en tweede deel van de De Labyrintrenner-serie!

James Dashner (1972) is een Amerikaanse schrijver van jeugd- en Young Adult-boekenseries. Als jongetje begon hij al met schrijven, maar toch kwam hij als volwassene in de financiële wereld terecht. Maar na een tijdje besloot hij toch het schrijven weer op te pakken. Inmiddels is hij fulltime schrijver en heeft hij meerdere bekende boeken op zijn naam staan. De Labyrintrenner is de bekendste. Dit boek is in 2014 als The Maze Runner verfilmd en in de bioscopen gezien geweest. De Schroeiproeven is het tweede deel. De Doodskuur is het afsluitende boek van de De Labyrintrenner-trilogie

In De Labyrintrenner wordt Thomas, met een gewist geheugen, wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas beseft dat ze gevangen zitten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. Overdag proberen de Renners een uitgang te vinden, maar ’s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen, en om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

De Schroeiproeven: Een weg vinden uit het labyrint had de oplossing moeten zijn. Maar de organisatie WICKED is nog niet klaar. De tweede fase is pas net begonnen: De Schroei. Thomas, Teresa, Minho en de andere overlevenden van het labyrint hebben twee weken de tijd om de Schroei, het meest verbrande deel van de wereld, over te steken. WICKED heeft het hun zo moeilijk mogelijk gemaakt. Vriendschappen worden op de proef gesteld. Ze moeten ervoor zorgen niet besmet te raken met een gruwelijke en gekmakende ziekte: de Vuring. Er is geen hulp. Voor wie het niet haalt, wacht onherroepelijk de dood.

In De Doodskuur heeft WICKED inmiddels alles van Thomas afgepakt: zijn identiteit, zijn geheugen en nu ook zijn vrienden uit de Laar. Maar het einde is in zicht. De beproevingen zitten er bijna op, na een allerlaatste test. De vraag is of iemand die zal overleven. WICKED beseft echter niet dat Thomas’ herinneringen veel verder teruggaan dan de organisatie vermoedt. Thomas weet dat hij niets kan geloven en niemand kan vertrouwen. Of toch wel? Alleen de waarheid kan een einde maken van de heerschappij van WICKED en Thomas en zijn vrienden redden. De tijd voor leugens is voorbij.

“We hadden de verbreiding van de ziekte heel wat beter kunnen stoppen dan dat de in staat zijn gebleken om de ziekte te genezen. Maar WICKED heeft al het geld opgemaakt en de beste mensen in dienst genomen. En daar bleef het niet bij: ze hebben ons ook nog valse hoop gegeven, en niemand is zo voorzichtig geweest als hij of zij had moeten zijn. We dachten allemaal dat de een of andere wonderpil ons uiteindelijk wel zou redden. Maar als we nog langer wachten, zijn er geen mensen meer om gered te worden.”

Doordat de boeken van De Labyrintrenner-serie in elkaar doorlopen, zit je vanaf het eerste hoofdstuk gelijk in het verhaal. In eerste instantie lijkt het boek minder actie te bevatten dan de eerdere delen, omdat de zoektocht naar de waarheid centraal staat. De kleine groep rondom Thomas heeft maar één doel: de mensheid redden van de afschuwelijke ziekte. De Zonnevlammen blijken een minder groot probleem in de wat meer noordelijk gelegen delen van de wereld. Maar verderop in het boek neemt de actie-frequentie weer gestaag toe: zoeken, verschuilen, rennen en vechten, terwijl de tijd dringt.

Dashner heeft in deze boekenserie een geheel nieuwe toekomst gecreëerd met een zeer ernstig broeikaseffect een slopende pandemie. Met Thomas als aansprekende hoofdpersoon en een vlotte schrijfstijl, weet Dashner de lezer van het begin tot het eind te boeien. In tegenstelling tot andere boeken in het Young Adult-genre, had ik tot het laatste hoofdstuk geen idee hoe het verhaal zou aflopen. Het boek neerleggen is geen gemakkelijke opgave. Zoals ik in de eerste recensie al concludeerde: Dashner laat zien waarom Young Adult boeken zo populair zijn vandaag de dag!

Voor wie nog niet genoeg heeft van Thomas en zijn vrienden, komt deze zomer de eerste van drie prequels in Nederland op de markt. In juni verschijnt De Moordopdracht bij Uitgeverij Q.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!