Waardig vervolg van De Labyrintrenner

De Schroeiproeven – James Dashner – Vertaald door Rogier van Kappel – Uitgeverij Q – 378 blz.

De schroeiproevenLet op: De recensie kan spoilers bevatten voor het eerste deel van de De Labyrintrenner-serie!

James Dashner (1972) is een Amerikaanse schrijver van jeugd- en Young Adult-boekenseries. Als jongetje begon hij al met schrijven, maar toch kwam hij als volwassene in de financiële wereld terecht. Maar na een tijdje besloot hij toch het schrijven weer op te pakken. Inmiddels is hij fulltime schrijver en heeft hij meerdere bekende boeken op zijn naam staan. De Labyrintrenner is de bekendste. Dit boek is in 2014 als The Maze Runner verfilmd en in de bioscopen gezien geweest. De Schroeiproeven is het tweede deel van de De Labyrintrenner-trilogie.

In De Labyrintrenner wordt Thomas, met een gewist geheugen, wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas beseft dat ze gevangen zitten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. Overdag proberen de Renners een uitgang te vinden, maar ’s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen, en om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

De Schroeiproeven: Een weg vinden uit het labyrint had de oplossing moeten zijn. Maar WICKED is nog niet klaar. De tweede fase is net begonnen: De Schroei.
Thomas, Teresa, Minho en de andere overlevenden van het labyrint hebben twee weken de tijd om de Schroei, het meest verbrande deel van de wereld, over te steken. En WICKED heeft het hun zo moeilijk mogelijk gemaakt. Vriendschappen worden op de proef gesteld. Er is geen hulp. Voor wie het niet haalt, wacht onherroepelijk de dood.

De Schroeiproeven gaat, zoals hierboven te lezen, door waar De Labyrintrenner is opgehouden. Eindelijk ontsnapt uit het labyrint, blijkt dit slechts de eerste fase te zijn van een groot experiment waar de jongens (en Teresa) verplicht aan moeten deelnemen. Het is zeker aan de raden om het eerste boek te lezen voor je aan dit tweede boek begint, maar dan krijg je ook wat. Dashner trekt de lezer onmiddellijk weer in het verhaal. Net als hoofdpersoon Thomas baal je als een stekker dat ze weer niet weten waar ze aan toe zijn. Thomas is een intelligente, sterke jonge jongen en draagt het verhaal uitstekend.

YA boeken zijn hip. Met De Labyrintrenner laat Dashner zien waarom. In 65 korte hoofdstukken neemt hij je mee met Thomas en zijn avontuur in een geheel nieuwe, catastrofale wereld. De Aarde is getroffen door twee rampen en Thomas en zijn vrienden krijgen met allebei te maken. Door zogenaamde zonnevlammen (extreem broeikaseffect als je het mij vraagt) is het gebied rond de evenaar compleet verschroeid en veranderd is een heftige woestijn. Geen makkelijk gebied om je opdracht uit te voeren als je weinig tot geen hulp krijgt in de vorm van beschutting, eten en drinken. De tweede ramp is een vreselijke ziekte: de Vuring. Langzaam word je knettergek en ook lichamelijk ga je steeds verder achteruit. De zieken die niet weten wat ze doen worden Cranks genoemd en zijn erg gevaarlijk.

Kortom, dit boek heeft een sterke hoofdpersoon, een nieuwe en actuele setting en is spannend. De Schroeiproeven is absoluut een waardig vervolg op De Labyrintrenner.

Op 24 februari 2015 verschijnt De Doodskuur, het laatste deel in de reguliere trilogie in Nederland. Inmiddels heeft Dashner ook al een prequel uitgebracht van de serie en is hij bezig met een tweede. De Labyrintrenner-fans hebben dus nog veel om zich op te verheugen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Een koord boven de afgrond – Cyrille Offermans – De Arbeiderspers – 616 blz. Een iets beschuttere plek misschien (2017), Midden in het onbewoonbare (2020), en dan nu Een koord boven de afgrond (2023): de titels van de gebundelde dagboeknotities van Cyrille Offermans worden...
Lees verder Categorie: Essays, Literatuur
| Reageer!
Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!