Wat doe jij op zaterdag?

Zaterdag – Saskia Halfmouw – Leopold – 32 blz.

Wat doe jij op zaterdag? Naar de supermarkt, voetballen of naar een museum? Zaterdag is de fijnste dag van de week, want je hebt geen school. Alle tijd dus voor leuke dingen. Zoals bladeren door het boek Zaterdag van Saskia Halfmouw!

Fan-tas-tisch! Dat was het eerste woord dat in me opkwam toen ik dit boek in handen kreeg. Iedere prent is een moment uit het leven gegrepen en biedt zoveel herkenning. Zo heeft de prent van de supermarkt de herkenbare afdelingen, volle wagens, een met sinaasappels jonglerende tiener en uiteraard een kind dat gillend en languit op de vloer ligt.

De strandprent biedt een zich uitschuddende hond, een kind dat vader ondergraaft en hele grote ijsjes. Maar wat ik ook beschrijf, het komt niet in de buurt van de illustraties. Die zitten vol grapjes, verwijzingen en dagelijkse dingen. Ze zijn getekend om over te fantaseren, om te lachen en nodigen enorm uit tot een gesprek tussen ouder en kind en kinderen onderling.

Laat je dan ook niet afschrikken door het gegeven dat dit kijk- en zoekboek geen tekst bevat. Het kost in dit boek geen enkele moeite om verhalen te verzinnen. Lukt het niet, dan helpt het kind je er wel bij.

Om iedereen op weg te helpen, kun je in de prenten op zoek naar het cowboy-jongetje, de ontsnapte hond en bekende boekenhelden. Als je goed kijkt, zie je zelfs sprookjesfiguren.

Geef eens een feest van herkenning cadeau, geef Zaterdag.

Nelly Hofman

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: ZoΓ« Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dΓ©...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!