Wat doe jij op zaterdag?

Zaterdag โ€“ Saskia Halfmouw โ€“ Leopold โ€“ 32 blz.

Wat doe jij op zaterdag? Naar de supermarkt, voetballen of naar een museum? Zaterdag is de fijnste dag van de week, want je hebt geen school. Alle tijd dus voor leuke dingen. Zoals bladeren door het boek Zaterdag van Saskia Halfmouw!

Fan-tas-tisch! Dat was het eerste woord dat in me opkwam toen ik dit boek in handen kreeg. Iedere prent is een moment uit het leven gegrepen en biedt zoveel herkenning. Zo heeft de prent van de supermarkt de herkenbare afdelingen, volle wagens, een met sinaasappels jonglerende tiener en uiteraard een kind dat gillend en languit op de vloer ligt.

De strandprent biedt een zich uitschuddende hond, een kind dat vader ondergraaft en hele grote ijsjes. Maar wat ik ook beschrijf, het komt niet in de buurt van de illustraties. Die zitten vol grapjes, verwijzingen en dagelijkse dingen. Ze zijn getekend om over te fantaseren, om te lachen en nodigen enorm uit tot een gesprek tussen ouder en kind en kinderen onderling.

Laat je dan ook niet afschrikken door het gegeven dat dit kijk- en zoekboek geen tekst bevat. Het kost in dit boek geen enkele moeite om verhalen te verzinnen. Lukt het niet, dan helpt het kind je er wel bij.

Om iedereen op weg te helpen, kun je in de prenten op zoek naar het cowboy-jongetje, de ontsnapte hond en bekende boekenhelden. Als je goed kijkt, zie je zelfs sprookjesfiguren.

Geef eens een feest van herkenning cadeau, geef Zaterdag.

Nelly Hofman

Andere recensies

Doris โ€“ Lo Cole โ€“ Vertaling: Mariella Manfrรฉ โ€“ De Vier Windstreken โ€“ 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden โ€“ Twee koffers โ€“ Elikser โ€“ 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Lรฉon Huet, โ€œschrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over filmโ€, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!