Wat doe jij op zaterdag?

Zaterdag – Saskia Halfmouw – Leopold – 32 blz.

Wat doe jij op zaterdag? Naar de supermarkt, voetballen of naar een museum? Zaterdag is de fijnste dag van de week, want je hebt geen school. Alle tijd dus voor leuke dingen. Zoals bladeren door het boek Zaterdag van Saskia Halfmouw!

Fan-tas-tisch! Dat was het eerste woord dat in me opkwam toen ik dit boek in handen kreeg. Iedere prent is een moment uit het leven gegrepen en biedt zoveel herkenning. Zo heeft de prent van de supermarkt de herkenbare afdelingen, volle wagens, een met sinaasappels jonglerende tiener en uiteraard een kind dat gillend en languit op de vloer ligt.

De strandprent biedt een zich uitschuddende hond, een kind dat vader ondergraaft en hele grote ijsjes. Maar wat ik ook beschrijf, het komt niet in de buurt van de illustraties. Die zitten vol grapjes, verwijzingen en dagelijkse dingen. Ze zijn getekend om over te fantaseren, om te lachen en nodigen enorm uit tot een gesprek tussen ouder en kind en kinderen onderling.

Laat je dan ook niet afschrikken door het gegeven dat dit kijk- en zoekboek geen tekst bevat. Het kost in dit boek geen enkele moeite om verhalen te verzinnen. Lukt het niet, dan helpt het kind je er wel bij.

Om iedereen op weg te helpen, kun je in de prenten op zoek naar het cowboy-jongetje, de ontsnapte hond en bekende boekenhelden. Als je goed kijkt, zie je zelfs sprookjesfiguren.

Geef eens een feest van herkenning cadeau, geef Zaterdag.

Nelly Hofman

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!