Wat moet je doen als je er achterkomt dat je vader vreemdgaat?

Vreemdgaan โ€“ Annie van Gansewinkel โ€“ Eenvoudig Communiceren -103 blz.

VreemdgaanBritt woont al jaren samen met haar vader als hij een vriendin krijgt, Inge, die bij hen intrekt. Inge is bepaald niet het type boze stiefmoeder. Ze geeft Britt alle ruimte en probeert zelfs niet om haar te bemoederen. Toch vindt Britt de veranderde situatie vervelend omdat ze niet meer de onverdeelde aandacht van haar vader heeft. Ze gaat zo graag samen met hem mountainbiken, maar dat komt er steeds minder van. Intussen is ze ook nog hopeloos verliefd op Bas, een toffe jongen uit haar klas die meer oog heeft voor de arrogante Dorris.

Dan begint haar vader zich vreemd te gedragen. Hij noemt Inge zomaar Mieke, giet de vla op tafel i.p.v. in zijn bakje en hij krijgt steeds geheimzinnige whatsappberichtjes. Bovendien hangt er een geur aan zijn jasje die niet van zijn aftershave afkomstig is. Een geur die Britt niet herkent. Een geur van een andere vrouw?
Dat zijn de drie lijnen die Annie van Gansewinkel keurig dooreen weeft tot een vlechtwerk van spanning en pubergevoelens die de beoogde lezer zeker zal aanspreken.

Vreemdgaan is een boek voor moeilijk lezende jongeren die toch een boek willen lezen dat qua onderwerp bij hun leeftijd past. Van Gansewinkel heeft in de serie Thuisfront ook al het boek Zat geschreven over een moeder die aan de drank is en een dochter die daar op haar manier mee om probeert te gaan. De Thuisfrontboeken kenmerken zich door korte zinnen, korte hoofdstukken, geen ingewikkelde begrippen en lastige constructies en een aansprekend onderwerp.

Het is goed dat deze serie er is, want hij vult een gat op voor jongeren die problemen hebben met lezen en die hoeven nu niet terug te vallen op boeken die niet voor hun leeftijd bestemd zijn. Vreemdgaan is voor deze doelgroep weer een zeer geslaagd boek met spanning, liefde en puberstrubbelingen. Alles komt in het verhaal wel erg op zijn pootjes terecht en dat is in het echte leven natuurlijk vaak niet zo, maar ik denk dat de lezers uit de doelgroep het boek met een zucht van opluchting en een glimlach zullen dichtslaan als ze het uithebben.

Pieter Feller

Andere recensies

De Spionne โ€“ Tess Gerritsen โ€“ Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel โ€“ 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote autoโ€™s, kleine autoโ€™s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep โ€˜Hoep!โ€™ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!