Wat vooraf ging in… Silo

Schakel – Hugh Howey – Vertaling: Michiel van Sleen – Uitgeverij Q – 415 blz.

schakel (silo)Hugh Howey (1975) bracht in 2010 zijn eerste boek uit, waarna er al snel meer volgden. Howey begon de Silo-serie in 2011 als een kort verhaal. Maar toen de boeken popualair werden, schreef hij verder. In eerste instantie bestond de serie uit vijf delen, die Howey in eigen beheer als e-book uitgaf. Nog voor hij bij een uitgeverij tekende, had Howey 150.000 exemplaren van zijn boeken verkocht. De serie bestaat inmiddels uit negen delen: de originele vijf Silo-boeken, drie prequels en een finale-boek. Het is even puzzelen om de juiste leesvolgorde aan de houden. De filmrechten zijn inmiddels verkocht.

In het eerste boek, Silo , leven mensen honderden meters onder de aardoppervlakte in een streng gereguleerde maatschappij. Sheriff Holston, jarenlang een trouwe aanhanger van de wetten van de silo, breekt onverwachts het allergrootste taboe: hij wil naar buiten. Een onwaarschijnlijke kandidaat wordt aangewezen om hem te vervangen: Juliette Nichols, die alles weet van machinereparaties, maar weinig kennis van de wet heeft. Juliette, of Jules zoals ze liever genoemd wordt, zal al snel ontdekken hoe gebroken haar wereld eigenlijk is, terwijl de silo wordt geconfronteerd met wat aardbewoners nooit zelfs maar hebben durven fluisteren. Een opstand.

Het tweede boek, Schakel, is een prequel van het bovenstaande verhaal. Het boek is meer technisch dan Silo. De basis van het Silo-project komt aan bod. Schrijver Hugh Howey neemt de lezers 296 jaar terug in de tijd, de tijd voor Juliette. Langzaamaan wordt de link tussen de gebeurtenissen in de jaren 2049, 2110 en 2345 wordt gelegd.

In Schakel is het 2049: Donald Keene wordt gekozen als lid van het Amerikaanse Congres. Hij krijgt een belangrijk project toegewezen. Maar waar werkt hij eigenlijk aan? Wordt hij gemanipuleerd? Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op hun plek. Er is een groter plan, en dat belooft weinig goeds. 61 jaar later, in 2110, ontwaakt Troy uit een langdurige, kunstmatige coma. Hij heeft vage herinneringen aan vroeger maar krijgt pillen toegediend om die te onderdrukken. Op een dag besluit hij te stoppen met zijn medicatie.

Doordat we de achtergronden van het Silo-project leren kennen, is het boek hier en daar een beetje theoretisch af en toe. Maar dat neemt niet weg dat je als lezer precies wilt weten wat er staat te gebeuren, en wat de link is tussen het verhaal van Donald en dat van Juliette. De basis die Howey legt is (waarschijnlijk) nodig voor de komende delen van de Silo-serie. Dit maakt Schakel tot een onmisbaar boek in de serie.

Een belangrijk pluspunt is dat we ook het verhaal van Jimmy Solo – leren kennen. Ik was zelf heel nieuwsgierig naar zijn verhaal, en gelukkig heeft Howey een antwoord gegeven op mijn vragen. Al is het geen leuk antwoord…

Schakel heeft een goede verhaallijn. Het boek is spannend, deels juist omdat je al weet wat er gaat gebeuren, omdat je dat in het eerste boek al hebt kunnen lezen. Silo is een goede serie, en zeker een aanrader voor iedereen die van Young Adult-boeken houdt.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: ZoΓ« Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dΓ©...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!