Wat wil je later worden?

Het grote Beroepenboek van Fiep – Fiep Westendorp – Versjes van Joren van der Voort en Kasper van der Voort – Uitgeverij Rubinstein – 128 blz.

Hè, hoe is het mogelijk dat er een nieuw boek verschijnt met illustraties van Fiep Westendorp, vraag je je misschien af. In dit boek staan verschillende illustraties van haar verzameld waarin beroepen worden uitgebeeld. Ieder beroep wordt ondersteund door versjes in rijmvorm, wat het lezen prettig maakt. In simpele bewoordingen wordt de kern van het beroep uitgelegd. De rijmpjes zijn kort en in een vlotte, begrijpelijke taal geschreven, wat kinderen zeker zal aanspreken. Deze verhaaltjes lenen zich uitstekend om in groepsverband te worden verteld, zoals in een klas. Daarna kan men verder uitweiden over het beroep dat wordt besproken, zoals brandweerman, wetenschapper, goochelaar, schoonmaker, architect en zelfs het beroep van koning ontbreekt niet.

Helemaal achterin wordt verteld over beroepen die nu verdwenen zijn, zoals het beroep van scharensliep (ik zou het trouwens best handig vinden als die terugkwam), kolenboer, lantaarnopsteker of de stoker op de trein. Het is leuk dat die beroepen worden vermeld, want mijn opa was bijvoorbeeld stoker op een trein.

Het is best bijzonder dat Fiep in haar tijd voor diverse beroepen al meisjes uitbeeldde, wat toen niet zo gewoon was als nu. Ik vind het een erg leuk idee dat uitgeverij Rubinstein bedacht om de illustraties van Fiep te bundelen en te voorzien van nieuwe versjes. De tekeningen van Fiep zijn uniek en tijdloos en ik ben blij te zien dat ze nog steeds in nieuwe boeken verschijnen. Haar illustraties zitten boordevol humor. Ze zijn altijd grappig, waarbij mensen vaak bijzonder klungelig worden afgebeeld en er staan veel details op die uitnodigen om te gaan zoeken naar kleine, verstopte grapjes.

De verschillende beroepen zijn gebundeld in groepen. Elke beroepsgroep begint met een kleine uitleg. Er worden dan wat kwaliteiten genoemd die bij deze groep passen. Zo kan je al een beetje uitvogelen welke kant je op zou willen. Voor wie helemaal nog geen idee heeft wat voor beroep hij of zij later zou willen uitoefenen en waarover alvast kan worden gefantaseerd, staat achterin het boek een kleine beroepentest. Je kan dan een paar simpele vragen beantwoorden en de antwoorden verwijzen naar bladzijdes met beroepen.

Ik vind het knap dat in het boek zoveel verschillende beroepen worden beschreven. Er zitten vast beroepen bij waar kinderen het bestaan niet van wisten, of waar ze zelf niet zo één, twee, drie aan zouden denken. Wat ook mooi is, is dat elk beroep evenveel aandacht krijgt. Zo wordt het beroep van schoonmaker, bouwvakker, kunstenaar of minister allemaal gelijk behandeld. Dat zouden we in het echte leven ook mogen doen. Boek bestellen!

Corine Gorter

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!